Kärnä: Hävittäjähanke ei saa vaarantua – ”Kenraali Lindbergin hämmentäminen on aiheuttanut suurta haittaa”

HX-hanke

Keskustan kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varajäsen Mikko Kärnä toivoo Puolustusvoimien ja puolustusministeriön rauhoittavan hävittäjähankkeen ympärillä käytävää keskustelua.

Suo­men Ku­va­leh­ti uutisoi torstaina, että Hor­net-hä­vit­tä­jien seu­raa­ja­hank­kees­sa on py­rit­ty suo­si­maan ame­rik­ka­lais­ta F-35-hä­vit­tä­jää.

Hävittäjähankinnan on edistyttävä normaalisti ja julkisuudessa esitettyihin väitteisiin on kyettävä vastaamaan uskottavasti, Kärnä vaatii.

– Mikäli jotain vilppiä tai F-35:n perusteetonta suosimista olisi todella tapahtunut, se tulee varmasti ilmi. Nyt näyttää kuitenkin pikemminkin siltä, että jollain anonyymillä taholla on intressi sabotoida koko hankintaa.

– Tämäkin on hyvin huolestuttavaa jo aivan kansallisen turvallisuudenkin näkökulmasta, Kärnä sanoo tiedotteessa.

Kansanedustajan mukaan Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg on myös itse harkitsemattomilla toimillaan luonut tarpeetonta epävarmuutta hankkeen ympärille.

– Kenraali Lindbergin hämmentäminen tässä hankkeessa eläkkeelle jäätyään on aiheuttanut sille suurta haittaa.

– Lindbergin toimet johtivat perustellusti linjaan, jossa nyt pidättäydytään kaikista yhteyksistä hävittäjähankkeen tarjoajia edustavien konsulttiyritysten ja konsulttien kanssa.

Kärnän mielestä linja on nyt perusteltu, mutta se ei välttämättä ole paras mahdollinen itse hankinnan kannalta.

– On hyvin ikävää, että Lindbergin vedätykset johtivat meidät tähän tilanteeseen.