Kansalaisaloite ulkomaalaisen rikollisen karkottamisesta epäselvästi muotoiltu
Eduskunnassa keskusteltiin torstaina rikokseen syyllistyneiden ulkomalaaisten karkottamista vaativasta kansalaisaloitteesta.
Kansanedustajat ymmärsivät kansalaisten turvattomuuden tunteen, mutta puheenvuoroissa muistutettiin myös, että huoleen on jo lainsäädännössä tartuttu.
Kansalaisaloitteen arvioitiin olevan liian epäselvästi muotoiltu, jotta se voitaisiin sellaisenaan hyväksyä. Kansalaisaloite annettiin eduskunnan puhemiehelle marraskuussa, ja sen oli allekirjoittanut runsaat 54 000 kansalaista.
Aloitteessa vaaditaan, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotettaisiin Suomesta vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta, poikkeuksena tapaukset, joissa karkotus rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia.
Rikollinen voitaisiin myös asettaa maahantulokieltoon ja hänen oleskelulupansa mitätöidä saman tien.
Nykyisin Suomesta voidaan karkottaa ulkomaalainen, jonka on todettu syyllistyneen rikokseen, josta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta tai jonka on todettu syyllistyneen toistuvasti rikoksiin.
Ketään ei kuitenkaan voi palauttaa maahan, jossa hän voisi joutua kidutettavaksi tai kuolemaantuomituksi.
Etenkin perussuomalaiset kansanedustajat kannattivat karkotuksen hyväksymistä lähtömaan tilanteesta huolimatta. Vastustajat korostivat Suomen asemaa oikeus- ja sivistysvaltiona.
– Vihreätkin ovat valmiita ottamaan Suomessa törkeään rikokseen syyllistyneen henkilön oleskeluluvan jatkon tai mahdollisen karkotuksen automaattisesti harkittavaksi aina hänen vapauduttuaan. Harkinnan on kuitenkin aina perustuttava yksilölliseen suojelutarpeen tutkintaan, sanoi Olli-Poika Parviainen (vihr.).
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) suhtautui kansalaisaloitteeseen vakavasti.
– Aloite pitää ottaa vakavasti ja hallituksen on omalta osaltaan toimittava riippumatta siitä, miten tämä aloite eduskuntakäsittelyssä etenee. Olemme jo hallitusohjelmaan kirjanneet, että nopeutamme törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden poistamista maasta, Orpo sanoi.
Sisäministerin mukaan lain pitäisi olla alkuvuodesta 2017 eduskunnan käsittelyssä ja hän lupasi yrittää nopeuttaa sitä siitäkin.
– Lupaan selvittää, onko sitä mahdollista vielä nopeuttaa, Orpo sanoi.
Seuraavaksi kansalaisaloite etenee hallintovaliokuntaan.