Kanerva Ylelle: Suomi ei voi tukea Ranskaa sotilaallisesti
Suomi ei voi auttaa Ranskaa voimakeinoin, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoi Ylen radion Ykkösaamussa.
Hän huomautti, että Suomen laki kattaa kriisinhallintaan osallistumisen. Voimakeinoin annettava apu on nykylain mukaan kielletty.
– Meillä on hyvin tarkat säädökset siitä, että Suomi voi olla vain rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa ulkomailla, muuten Suomen puolustusvoimia voidaan käyttää vain Suomen puolustamiseen, Kanerva sanoo STT:lle.
Suomen kansainvälisen toiminnan lainsäädäntöä ollaan katsomassa läpi, mutta Kanervan mukaan asia on vasta hahmotteluvaiheessa, eikä siihen ole tulossa äkillisiä muutoksia.
Kanerva toteaa, että Suomi voi tarjota pehmeämpiä keinoja: viranomaistukea, poliisiyhteistyötä, tutkimusapua.
Samoilla linjoilla oli ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) Ylen Radio Suomessa.
Kaikkosen mielestä ensin pitää katsoa, mitä Ranska toivoo.
Terrorismin torjunnassa Suomen paras osaaminen on Kaikkosen mielestä poliisilla.
– Selvää on, että Suomi on yhteisessä rintamassa taistelemassa terrorismia vastaan, hän sanoo.
Kaikkosen mielestä on katsottava, onko Suomen lainsäädäntö tilanteen tasalla.
EU:n turvallisuusartiklaa hän pitää sinänsä hyvänä ja arvokkaana: se kuvaa, että EU on yhteisessä rintamassa, myös terrorismia vastaan.
Artiklan toimivuutta ei ole tähän mennessä testattu.
Kanervan mukaan olisi tuntunut luontevalta, että Ranska olisi kääntynyt ensisijaisesti Naton puoleen tai vedonnut Lissabonin sopimuksessa olevaan EU:n yhteisvastuulausekkeeseen, joka on tarkoitettu sovellettavaksi terrori-iskun toteutuessa.
– Ei käytetty Natoa eikä yhteisvastuulauseketta vaan avunantolauseketta, joka on toisentyyppinen. Se poikkeaa sillä tavalla aiemmista, että sitä ei tarvitse erikseen aktivoida. Jos joku jäsenmaa pyytää, niin se suoraan sitoo kahdenvälisesti unionimaita, Kanerva toteaa.
Ranska ilmoitti illalla, että se haluaa käyttöön EU:n turvatakuut terrorismin uhan takia.
Se esittää pyynnön tänään aamupäivällä EU:n puolustusministerikokouksessa. Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).