Kaikkonen vaikuttui Zelenskyin puheesta eduskunnalle: “Panitteko merkille, mistä hän puhui?"

Turvallisuuspolitiikka

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) piti maanantaina avaussanat puolustusministeriön järjestämässä keskustelutilaisuudessa, joka käsitteli EU:n strategista kompassia ja eurooppalaista puolustusyhteistyötä.

Kaikkosen mukaan EU on keskeinen turvallisuuden tekijä Euroopassa – ja mitä ratkaisuja Suomi tekeekin lähiviikkoina sotilaallisen liittoutumisen suhteen, tämä tosiasia on ja pysyy. Kaikkonen kertoi, että jäsenmaat ovat ensimmäistä kertaa kirjanneet yksiin kansiin strategiset tavoitteet puolustusyhteistyölle. Kompassissa esitetyt kuutisenkymmentä toimeksiantoa asettavat tavoitteet seuraavalle kymmenelle vuodelle.

Kompassin keskeisin tavoite on vahvistaa Euroopan puolustusta. Sen keskeisiä työlinjoja ovat: sotilaallisten suorituskykyjen kehittäminen, solidaarisuus ja avunantaminen, eurooppalaisen puolustusteollisuuden vahvistaminen ja hybridivaikuttamiseen vastaaminen. Kompassissa linjataan myös Euroopan toimista vakaan naapuruston eteen.

Kaikkonen myös muistutti, että vaikka elämme poikkeuksellisen vakavia aikoja Euroopassa, tulevaisuuteen kannattaa silti katsoa luottavaisesti.

– Kun Ukrainan presidentti Zelenskyi huhtikuussa puhui Suomen eduskunnalle, erityisesti hänen puheensa loppuosa jäi mieleeni. Panitteko merkille, mistä hän puhui? Hän puhui Ukrainan jälleenrakentamisesta. Vaikka maa on keskellä sotaa, Ukrainassa katsotaan eteenpäin, Kaikkonen puhui.

Kaikkonen totesi, että länsimaiden on tehtävä kaikkensa, jotta sota saataisiin loppumaan.

– Edessä olevien askelten tulee olla tulitauko, rauha, jälleenrakennus. Myös tässä jälleenrakennustyössä Euroopan unionin pitää kantaa kortensa kekoon. EU siis tarjoaa kansalaisilleen ja laajemminkin ympäristössään työtä ja turvaa, toivoakin. Vaikka Euroopan unionia on monesta moitittu vuosien mittaan, viime aikoina painavin kritiikki tuntuu hieman vaimentuneen.

Puolustusministerin mukaan EU-jäsenyys on liittymisestä lähtien ollut Suomelle myös turvallisuusratkaisu.

– Sitä se tulee meille olemaan myös tulevaisuudessa. Tämänkin vuoksi meidän tulee jatkaa tulevaisuuden Euroopan rakennustöitä. Kriisien maailmassa myös Suomen asema on sitä turvatumpi, mitä yhtenäisempi ja vahvempi toimija EU on.

– Tämä on myös strategisen kompassin keskeisin lisäarvo Suomelle: selkeä viesti yhtenäisestä EU:sta.