Kaikkonen sytytti puheellaan kokousväen – ”Keskusta on valmis nousemaan kuin Lasse Virén”

Keskustan puoluekokous

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä puolustusministeri Antti Kaikkonen onnistui vastaamaan puoluekokousväen odotuksiin esittelypuheenvuorollaan.

Erinomaiseksi puhujaksi tiedetty Kaikkonen saapui lavalle reppu selässä ja kertoi tarinan omasta taipaleestaan keskustassa ja politiikassa.

Kaikkonen pohti aluksi olevansa ”aika tavallinen suomalainen mies”, jolle tunteiden avaaminen ei aina ole ihan helppoa.

– Joskus tuntuu, että on helpompaa kaivaa ojaa, kuin alkaa miettimään, miltä minusta tuntuu.

Hän sanoi kuitenkin haluavansa yrittää ja ryhtyi muistelemaan 80-luvun talvi-iltoja.

– Isä käynnisti diesel‐Pösön. Vaalit lähestyvät. Julisteet on liimattu ja viety paikoilleen. Pitkä rivi naamoja vihreällä taustalla. Keskustalaisia. Vain muutaman naaman tunnistin, uutisista tai kampanjan varrelta.

Vaalityössä tuntui Kaikkosen mukaan siltä, että sai olla osa jotain, jota on ollut ennen häntä ja joka jatkuu hänen jälkeensäkin.

– Olen yksi lenkki ketjussa. Ensimmäisiä kokemuksia reppuni täytteeksi.

Korpilahdella Alkio-opiston nuotiopaikalla kajautettiin puolestaan Nälkämaan laulu.

– Muut yhtyvät lauluun. Toimin nuorisojärjestön puheenjohtajana ja olen pakahtua ylpeydestä, joukkueestamme. Olemme saaneet tehtyä valmiiksi uuden poliittisen ohjelman.

Kaikkonen kertoi ajatelleensa, ettei politiikkaa mahtavampaa asiaa ei ole olemassakaan. Matkaa oli kuitenkin vielä jäljellä. Tulivat lööpit, joita ei voinut olla kauppareissulla vilkaisematta.

– ”Lue keskustan kultapojan kaatuminen.” Vahingoniloa kirkuva otsikko sattuu syvälle ja enemmän kuin mikään muu politiikassa koskaan ennen. Syytän itseäni, ruoskin itseäni, eikä minun ole helppoa antaa itselleni anteeksi. Olen tehnyt virheen, näin ei olisi saanut tapahtua.

Äidilleen Kaikkonen kuitenkin vielä kelpasi, mikä helpotti.

Kaikkonen kertoi kaivaneensa itsesäälissä ja rikkinäisenä esiin suomalaisia urheiluhetkiä Antero Mertarannan kiekkoselostuksista keihäskultiin ja Lasse Virenin kultajuoksuun.

– Uskalsin ajatella, että suomalainen voi kaatua, mutta hän voi myös nousta. Päätän, että palaan vielä.

Kaikkonen kertoi puheenjohtaja Juha Sipilän opettaneen joskus, että kasvaakseen johtajaksi, pitää tulla vedetyksi pari kolme kertaa kunnolla kölin alta.

– Täytän tämän mitan. Ehkä reppuun tämäkin tarvittiin.

Kaikkonen korosti, että keskustan juuret ovat syvällä maassa, eikä sitä pidä koskaan unohtaa. Rosoisen ja elämänmakuisen liikkeen pitää helpottaa tavallisten suomalaisten arkea.

– Teen kaikkeni, että hän, joka käänsi meille selkänsä, palaa kotiin. Teen kaikkeni, että keskustaa äänestää myös hän, joka ei ole sitä ennen tehnyt. Olen valmis keskustan puheenjohtajaksi.

Kaikkonen sanoi olevansa valmis laittamaan itsensä likoon ja palauttamaan keskustan takaisin isoksi puolueeksi.

– Keskusta on valmis nousemaan kuin Lasse Viren, Kaikkonen hehkutti ja heitti reppunsa selkään.