"Kahdesti piikitettyjen keskuudessa leviää nyt korona" – Risto Uimonen sai tartunnan ja kiittää rokotuksia lievistä oireistaan

Koronavirus

Tietokirjailija, emerituspäätoimittaja Risto Uimonen kannustaa flunssaoireisia ihmisiä käyttämään koronaviruksen kotitestejä ja kehottaa kaikkia hankkimaan koronarokotukset.

Uimonen kertoo saaneensa koronatartunnan, vaikka hän on kahdesti rokotettu. Rokotuksilla oli Uimosen mukaan kuitenkin vaikutusta, koska oireet jäivät lieviksi.

– Kaksi rokotusta tuovat turvaa, mutta eivät estä taudin leviämistä. Kahdesti piikitettyjen keskuudessa leviää nyt korona. Sen sain tietää tässä prosessissa, Uimonen kirjoittaa Facebookissa.

Uimosen mukaan tartunta tuli yllätyksenä. Hän kertoo käyttäneensä maskia, huolehtineensa käsihygieniasta ja pitäneensä etäisyyksiä aina, kun se on ollut mahdollista.

Uimonen oli sairastanut pari päivää nuhaa ja päätti testata koronaviruksen kotitestillä, koska edessä oli esiintyminen isolle porukalle.

– Ajattelin, että on turha rasittaa terveydenhuoltojärjestelmää, kun tautia ei kuitenkaan ole. Kuvani osoittaa, että sain kotitestissä kaksi viivaa. Se on tartunnan merkki. Virallinen mittaus vahvisti tuloksen päivä myöhemmin.

– Jos minulla ei ollut tuota esiintymistä yleisölle, olisin jatkanut normaalia elämää ja lähtenyt kotoa levittämään tautia sekä altistamaan muita autuaan tietämättömänä tartunnasta, Uimonen toteaa.

Hänen puolisoonsa korona ei kuitenkaan tarttunut.

Uimonen teki koronatartunnastaan johtopäätökset, jotka hän haluaa jakaa muillekin.

– Kotitesti on helppo, nopea ja tarkka – oli ainakin tässä mittauksessa. Sitä kannattaa käyttää, jos on edes jotain pientä tavallisuudesta poikkeavaa oloa. Korona ei aina anna edes pieniä merkkejä olemassaolostaan, hän sanoo.

Uimonen ei pidä varotoimista vapautumista ajankohtaisena Suomessa.

– Varotoimenpiteet ja osittainen maskipakko ovat siis yhä ehdottoman välttämättömiä, sanoi hallitus mitä hyvänsä.

Uimonen kertoo tuntevansa olonsa hyväksi ja terveeksi, kun kirjoitushetkellä oireiden alkamisesta oli kahdeksan päivää.

– Tuskin olisin päässyt näin vähällä, jos olisin jättänyt ottamatta koronarokotukset.

– Ylivoimaisesti suurin osa sairaala- ja tehohoitoon joutuneista sekä koronaan kuolleista on ollut viime aikoina rokottamattomia. Jos et ole vielä antanut rokottaa itseäsi, tee se hyvän sään aikana.

Tässä tulee tärkeä viesti koronasta. Olen kahdesti rokotettu, ja sain silti positiivisen tuloksen ensin Covid-19…

Julkaissut Risto Uimonen Maanantaina 20. syyskuuta 2021