Kaatuuko sote -kysymys ei yllättänyt Saarikkoa – Lisäpäiviin ei liity dramatiikkaa
– Kolme kuukautta ja kaksi päivää ehdin olla ministerinä ennen kuin jouduin median piirittämänä kysymyksen ”kaatuuko sote?” äärelle. Jotenkin osasin odottaa tätä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kirjoittaa facebookissa soten lisäajasta ensi viikkoon.
Dramatiikkaa ei Saarikon mukaan ole muutamassa hallituksen nyt ottamassa lisäpäivässä. Tavoitteena on valinnanvapauslakiluonnos, joka lähtee lausunnolle marraskuun alussa.
– Se on mahdollista – ja itse asiassa pakollista, koska haluamme, että maakunta- ja soteuudistuksen iso kokonaisuus valinnanvapauksineen tulee voimaan eduskunnan nuijan kopautuksella loppukeväästä, Saarikko huomauttaa .
Saimme päälinjoista sovun. Nyt haluamme varmistaa, että tehdyt linjaukset ovat perustuslakivaliokunnan lausunnon suhteen kestävällä pohjalla.
Annika Saarikko
Saarikko kirjoittaa kymmenien tuntien urakasta virkamiesten esitysten pohjalta.
– Saimme päälinjoista sovun. Nyt haluamme varmistaa, että tehdyt linjaukset ovat perustuslakivaliokunnan lausunnon suhteen kestävällä pohjalla.
Tärkeää Saarikon mukaan on myös, että esitys on julkisen talouden, yhteisten varojen kannalta järkevä. Vähäpätöinen ei myöskään ole näkökulma siitä, että uudistus on käytännössä toimeenpantavissa. Suurimmassa osassa Suomea soten valmistelutyö on jo erittäin pitkällä.
– Nyt vielä haluamme sote-asiantuntijoilta arvion siitä, ettei valinnanvapauden työkaluna käytettävän asiakassetelin käyttövelvoite maakunnille ole liian laaja ja siten vaaranna julkisen palvelun kovaa ydintä.
Erityisesti tämä koskee erikoissairaanhoitoa, jolla on tiivis yhteys päivystykseen. Tärkeää on myös, ettei potilaan tai asiakkaan kannalta hyvä hoitoketju murene sirpaleiksi sinällään erinomaisessa asiakassetelimallissa.
– Erityisesti juuri tästä käymme nyt hallituksen sisällä keskustelua, Saarikko selventää.
Saarikko kirjoittaa sote-uudistuksesta vastaavana ministerinä palaavansa ajattelussaan aina perustuslakivaliokunnan lausuntoon.
– Siitä monesti siteerataan kohtia, joissa velvoitettiin valinnanvapauslain muutoksiin. On kuitenkin muistettava myös perustuslakivaliokunnan tiivistys, että ”sote-uudistus on välttämätön, kiireellinen ja tärkeä”.
– Hallitukselle tämä on yksi kokonaisuus; maakuntapohjainen sote sekä valinnanvapaus kansalaisille palveluiden tuottajasta. Tämän eteen teemme yhdessä lujasti töitä.
Kyllä se sieltä tulee.
Paula Risikko
Kokoomuksella ja keskustalla on ollut eriävät käsitykset valinnanvapauteen sisältyvän asiakassetelin käytöstä. Kokoomuksen tulkinnan mukaan asiakassetelin käyttö olisi selkeästi laajempaa.
Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kiisti torstaina, että kokoomuksen ja keskustan välillä olisi asiakassetelin käytön laajuudesta erimielisyyttä.
– Ei meillä ole mitään erimielisyyttä ollut. Meillä on ollut ihan selvää se, mitä kaikkea siihen tulee, Risikko sanoi toimittajille eduskunnassa.
Risikon mukaan valinnanvapauslain viivästymiseen ei liity minkäänlaista dramatiikkaa, vaan kyse on yksityiskohtien viilaamisesta.
– Nyt halutaan varmistaa, että perustuslakivaliokuntaan ei viedä mitään sellaista, mikä kaatuisi siellä.
Risikkokin sanoo, ettei sote-uudistus ole lykkääntymässä valinnanvapauslain viivästymisen takia. Hän uskoo, että valinnanvapautta koskeva lakiesitys lähtee aiemmin kaavaillun mukaisesti marraskuussa lausuntokierrokselle.
– Kyllä se sieltä tulee.