IS-tentti: Saarikko hiillosti Halla-ahoa PS-edustajien ylilyönneistä – “puheenvuoroja, jotka kohdistuvat ihmisarvoon“

Politiikka

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholta tivattiin Ilta-Sanomien puheenjohtajatentissä, milloin hän aikoo ”siivota puolueestaan natsit ja äärioikeistolaiset”.

Paneelin kysymykset oli kerätty kansalaisilta.

Halla-aho piti kysymystä esimerkkinä siitä, miten laillisia tavoitteita laillisesti edistävä puolue leimataan väkivaltaiseksi äärijärjestöksi.

PS-johtaja muistutti, että puolue reagoi omiensa asiattomuuksiin sääntöjensä puitteissa. Hänestä ylilyönnit eivät ole perussuomalaisten keskuudessa sen yleisempiä kuin muissakaan puolueissa.

– Meillä on täysin legitiimejä tavoitteita, joista kaikki eivät pidä.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikkoa Halla-ahon kommentit eivät tyydyttäneet.

– Varmasti kukaan meistä ei ole virheetön omissa joukoissaan, mutta kyllä minusta on oikein, että se sanotaan ääneen, että teidän riveistä myös eduskunnasta käytetään sellaisia puheenvuoroja, jotka eivät välttämättä rakenna asiaa, vaan jotka käyvät henkilöön tai kohdistuvat ihmisarvoon, Saarikko ripitti.

Saarikko muistutti Halla-ahoa perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokankaan taannoisesta Facebook-päivityksestä, jossa tämä kutsui Sanna Marinin (sd.) hallituksen ministereitä ”säälittäviksi perserei’iksi”.

Lisäksi keskustajohtaja huomautti tapauksesta, jossa perussuomalaisten Turun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Åland pohdiskeli videolla, että ”pieni koronapuhdistus tekisi ihan pelkkää hyvää maahanmuuttajalähiössä”.

– Ymmärrän, että ne (lausunnot) ovat puheenjohtajan näkökulmasta hankalia, mutta ne ovat totta ja ne on sanottu ja niitä ei saa pois, Saarikko jatkoi Halla-ahon prässäämistä.

Halla-aho selitti kohuja sillä, että perussuomalaisilla on toistakymmentätuhatta jäsentä.

– Me olemme ehkä hiukan toisella tavalla kansan syvien rivien liike, että meidän toimijamme – sen enempää eduskunnassa kuin paikallistasolla – eivät välttämättä ole kulkeneet samanlaisen broilerimankelin läpi kuin poliitikot useimmissa muissa puolueissa. Se on meillä heikkous siinä mielessä, että ihmiset eivät välttämättä osaa pukea ajatuksia ja tuntemuksiaan niin, että ne vastaisivat vakiintunutta parlamentaarista kutyymiä. Se on toisaalta meille myös vahvuus ja se erottaa meidät muista puolueista.

Kommentit (3)

 • Lukija90

  On se vaan ps-johtajan putsattava pois henkilöt,jotka itseriittoisuudessaan eivät malta olla kunnolla. Tiukan koulutuksen paikka vähintään. Pätee hyvin sanonta,jotta muutama ”mätä omena” pilaa koko korillisen hyviä omppuja.

 • LEHTOLA PASI

  ”HALLA-AHO selitti kohuja sillä, että perussuomalaisilla on toistakymmentätuhatta jäsentä.

  – Me olemme ehkä hiukan toisella tavalla kansan syvien rivien liike, että meidän toimijamme – sen enempää eduskunnassa kuin paikallistasolla – eivät välttämättä ole kulkeneet samanlaisen broilerimankelin läpi kuin poliitikot useimmissa muissa puolueissa. Se on meillä heikkous siinä mielessä, että ihmiset eivät välttämättä osaa pukea ajatuksia ja tuntemuksiaan niin, että ne vastaisivat vakiintunutta parlamentaarista kutyymiä. Se on toisaalta meille myös vahvuus ja se erottaa meidät muista puolueista.”

  Muutama ajatus tuohon liittyen: Eikö puolueella ole / pitäisi olla erityinen vastuu niistä henkilöistä, jotka puoluejohto itsekin tunnistaa ”kansan syvistä riveistä” lähtöisiksi tarkoittaen kiertoilmaisuin sellaista sivistystasoa, jota ”äänestysmassaa” voidaan helposti hyväksikäyttää poliittisella agitaatiolla omien enemmän tai vähemmän vinksahtaviin arvoihin sitoutuviksi mm. ihmisiä eriarvoistaviin ja muukalaisvihaa ylläpitävien sisältöjen tarjoamisilla.

  Autoritaaristen ja väkivaltaa kylvävien johtajien vähäinen kritiikki, ja jopa ihailu kertonevat syvistä sisäisistä aggressiivisista projisoinneista ja tarkoitusperistä. Sitä ei helpota puolueen tai sitä edustavien toimijoiden ilmeinen halukkuus ja tyrkyllä olo tehdä yhteistyötä tällaisten auktoriteettien/(totalitaristien) kanssa – petata heille osaltaan lisälegitimiteettia kansojensa johtajina, jossa valhe, väkivallan ihailu ja lavastus on laitettu palvelemaan erityisen suurta osaa johtamiskulttuuria ja luontevaa toimintatapaa. Mitä ihmettä?

  Halla-aho pitää puolueensa toimijoiden koulutustavoitteena (sofistikoitu ”kutyymi”) ulkokultaisesti peitellä syvempiä poliittisia tarkoitusperiä ja vaikuttimia päämääränä saada mahdollisesti myös väkivalta, sorto ja epäoikeudenmukaisuus peiteltyä eufemistisin ilmaisuin nimeämällä kyseiset ihanteet osaltaan onnellisuuden takeiksi, hyveiksi ja välineiksi politiikkansa päämäärinä käyttäen tavoiteltuja sofistikoidumpia kiertoilmaisuja(!). Mitä ihmettä?

  Eikö tuolla tavoitteella ja kommentilla perussuomalaisuus asetu aina perustellun (filosofisen) skeptisyyden kohteeksi, tai niin ainakin täytyisi olla? ”Salonkikelpoinen” ja opeteltu perussuomalainen diskurssi siis peittelee jotakin sellaista, mikä halutaan piilottaa. Mitä ihmettä?

 • Mustikka

  Ei väkivaltaan saa turvautua vaikka miten paljon olisi eri mieltä politiikasta. Väkivaltaan yllyttäviä ovat myös henkilöt jotka pyrkivät jakamaan kansaa hyviin ja pahoihin ja käyttävät demonisointia oman poliiikkansa ajamiseen. Kaikille ihmisille pitää turvata demokraattinen väylä vaikuttaa politiikkaan ilman että mielipiteitä yritetään vaientaa esim. demonisoimalla.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen