Irakiin palautetun miehen kohtalo järkytti kyselytunnilla – sisäministeri Ohisalo pitää tapausta ”häpeällisenä”, lupaa parannuksia turvapaikkajärjestelmään

Politiikka

Tuore uutinen Bagdadiin palautetun irakilaismiehen kohtalosta ei estänyt perussuomalaisia vaatimasta hallitukselta tiukempaa turvapaikkapolitiikkaa eduskunnan kyselytunnilla.

Kansanedustaja Leena Meren (ps.) mukaan lisäresurssien ohjaaminen ulkomaalaisia koskevien asioiden käsittelyyn ei ole kestävä ratkaisu.

Hänestä hallinto-oikeudet ruuhkautuvat ulkomaalaisasioiden takia niin pahasti, että suomalaisia koskevat prosessit viivästyvät.

Meri peräänkuulutti tarvetta poistaa ”maahantulon houkutustekijät” ja puuttua maahanmuuton ”juurisyihin”.

Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) tuomion hengenvaarassa olleen turvapaikanhakijan palauttamisesta Irakiin.

Kolme viikkoa palautuksen jälkeen tuntemattomat tekijät surmasivat miehen.

Tuomioistuimen mukaan Suomi rikkoi ihmisoikeussopimuksen ydinartikloja, jotka turvaavat oikeuden elämään ja kieltävät kidutuksen sekä muun epäinhimillisen kohtelun.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi, ettei Suomi voi taata maasta poistettaville ihmisille ”kuolemattomuutta”.

Hänen mukaansa Irakissa leimahtanut väkivalta on valitettavaa, mutta ongelmat eivät ratkea siirtämällä irakilaisia Suomeen.

– Naapurimaassa Ruotsissa luodit lentävät ja luodit paukkuvat juuri avoimien ovien politiikan tuloksena. Meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle, Halla-aho tiukkasi ministereiltä.

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo paheksui sitä, että perussuomalaiset asettivat puheenvuoroissaan ihmisiä vastakkain.

Hän piti kysymystä ”monella tapaa vaikeana”.

Ohisalon mukaan Suomi on oikeusvaltio, josta saa kansainvälisten sopimusten nojalla hakea turvapaikkaa myös tulevaisuudessa.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo syytti irakilaismiehen kohtalosta edellisen hallituksen ”nuivaa maahanmuuttopolitiikkaa”.

Hän tiukkasi hallitukselta toimia, joilla vastaavat tragediat estetään tulevaisuudessa.

Sisäministeri Ohisalo myönsi, että Suomelle langetettu tuomio on ”häpeällinen”.

– Tämä hallitus pitää kiinni siitä, että tämä on ensimmäinen ja viimeinen kerta (kun Suomi rikkoo ihmisoikeussopimusta).

Lisäksi Ohisalo painotti, että Antti Rinteen (sd.) hallitus on sitoutunut remontoimaan turvapaikkajärjestelmän parempaan kuntoon.

Ministerin mukaan turvapaikkapolitiikkaa on rukattu viime vuosina niin monta kertaa, että sen uudistamisessa on kova työ.