Ilvesten tappamiseen myönnetyt poikkeusluvat jäihin myös Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa
Ilvesten tappamiseen Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa myönnetyt poikkeusluvat on määrätty täytäntöönpanokieltoon. Turun hallinto-oikeus antoi asiassa välipäätöksensä torstaina. Oikeuden mukaan päätös koskee Varsinais-Suomessa 20 ilveksen ja Satakunnassa 12 ilveksen metsästämiseen myönnettyä lupaa.
– Poikkeuslupien täytäntöönpano on välipäätöksillä kielletty siihen asti, kunnes hallinto-oikeus on ratkaissut valitusasiat tai toisin määrätään. Hallinto-oikeus antaa ratkaisut valituksiin myöhemmin, hallinto-oikeuden tiedotteessa sanotaan.
Keskiviikkona Helsingin hallinto-oikeus määräsi Uudellemaalle myönnetyt ilveksen kaatoluvat täytäntöönpanokieltoon. Uudenmaan luvat sallisivat 23 ilveksen metsästämisen.
Täytäntöönpanokiellot koskevat Suomen riistakeskuksen ilveksen kannanhoidolliseen metsästämiseen myöntämiä poikkeuslupia. Riistakeskus tiedotti lokakuussa myöntäneensä 300 poikkeuslupaa ilveksen metsästykselle tulevaksi talveksi.
– Metsästyksen päämääränä on paikallisten sitouttaminen ilveskannan suotuisan suojelun tason säilyttämiseen säätelemällä kannan kasvunopeutta metsästyksellä, Riistakeskus sanoi tiedotteessaan lokakuussa.
Suomen luonnonsuojeluliitto on puolestaan kertonut tehneensä hallinto-oikeuksiin 168 valitusta ilveksen metsästyksen poikkeusluvista. Luonnonsuojeluliitto on kritisoinut Riistakeskuksen perusteluja myönnetyille poikkeusluville ja pitänyt perusteluja riittämättöminä.
– Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan poikkeusluvalla on voitava ratkaista joku ongelma tai erityistilanne. Riistakeskus perustelee lupia paikallisyhteisön sitouttamisella. Voidaan siis todeta, että ongelma on paikallisyhteisön sitouttamisessa eikä ilveksissä, sanoi tiedotteessa Luonnonsuojeluliiton ympäristöoikeuden asiantuntija Hannes Koljonen.
Aiemmin tällä viikolla Riistakeskus kertoi, että Itä-Suomen hallinto-oikeus määräsi toimeenpanokiellon Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan alueille myönnetyille ilveksen kaatoluville. Pohjois-Suomen, Hämeenlinnan ja Vaasan hallinto-oikeuksista on kerrottu STT:lle, että niille on saapunut useita kaatolupia koskevia valituksia.