"Hyöty hoitoon hakeutumisesta on suurempi kuin riski saada koronavirus" – lääkärit pelkäävät terveydenhuollon kriisiytyvän vastaanottojen välttelystä

Terveydenhoito

Lääkärit ovat huolissaan siitä, että koronaepidemian takia potilaat jättävät tulematta vastaanotoille, eivät hakeudu tarvittaviin tutkimuksiin ja jopa peruvat sovittuihin leikkauksiin tulonsa.

Ihmisten tulisi uskaltaa hakeutua hoitoon ja tutkimuksiin koronaepidemiasta huolimatta, Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Tuula Rajaniemi sanoo tiedotteessa .

– Hyöty hoitoon hakeutumisesta on suurempi kuin riski saada koronavirus. Vastaanotto ja hoito voidaan toteuttaa turvallisesti terveydenhuollon yksiköissä. Potilaiden vastaanoton tarvetta arvioidaan yksilöllisesti, Rajaniemi painottaa.

Lääkäriliiton mukaan vastaanottojen välttelystä seuraa myöhemmin todennäköisesti potilastulva, vastaanottojen varauspiikki ja lääkäreille valtava työmäärä. Liitto pelkää, että käyntimäärät räjähtävät koronaepidemian laannuttua ja terveydenhuolto voi ajautua kriisiin.

Liiton viime kuussa tekemän kyselyn perustella lähes puolella lääkäreistä työmäärä on vähentynyt koronakriisin seurauksena. Viikkotasolla peräti 100 000 käyntiä jää toteutumatta.

– Lääkärit haluavat yleisesti rohkaista potilaita ja painottavat, että vastaanotoille on turvallista tulla, Rajaniemi toteaa.