HS: Kokoomusnuorten järjestökulttuurissa ollut paljon pielessä – alaikäiset joutuneet tilanteisiin, joihin ei pitäisi

Kokoomusnuoret

Kokoomusnuorten järjestökulttuurissa alkoholi, seksuaalisuus ja valtapelit ovat linkittyneet toisiinsa vuosien ajan, Helsingin Sanomat (HS) osoittaa artikkelissaan.

Alkoholi on ollut järjestössä suuressa roolissa, ja kun sitä on ollut tarjolla, ei ole eroteltu, kuka nauttija on ollut täysi- ja kuka alaikäinen.

Alaikäisilläkin on ollut vaarana voimakkaasti seksuaalisiin tilanteisiin joutuminen. Eräs nimettömänä haastateltu henkilö kertoo itseensä kohdistuneesta hyväksikäyttöyrityksestä. Hän oli tuolloin täysi-ikäinen, mutta kertomus osoittaa, etteivät alaikäisetkään olleet turvassa.

– Olin yksin omassa sängyssäni ja (nimi poistettu) yritti tulla harrastamaan seksiä minun kanssani, vaikka nukuin. Onneksi pääsin siitä sitten pois, kun tajusin, että hän ei lopeta, vaikka yritän esittää nukkuvaa, hän kertoo HS:lle.

– Onneksi se yritti raiskata minut eikä ketään alaikäistä siellä. Minä olin jo aikuinen ja pystyin kestämään kokemuksen paremmin kuin joku lapsi.

HS:n haastattelemat entiset kokoomusnuorten aktiivit uskovat tilanteen olevan parempi kuin ennen. Järjestön nykyinen yhdenvertaisuusvastaava Sera Savolainen kertoo, että nykyään asiatonta toimintaa vastaan on säännöt, joita myös noudatetaan. Samoin alaikäisten alkoholinkäyttöön on puututtu.

Osa kansanedustaja Wille Rydmanin kohuun liittyvistä syytöksistä liittyy hänen toimintaansa järjestön puheenjohtajana vuosina 2010 ja 2011.

Järjestön sisällä on ollut myös voimakas jako ”heihin ja meihin”. Tämä on luonut kulttuuria, jossa valtapelit ovat olleet jopa häikäilemättömiä. Jakolinjana olivat konservatiivit ja liberaalit.

Iida Tani kertoo HS:lle, että hänet ja hänen ystävänsä oli nähty liittokokouksessa keskustelemassa ”vastapuolen” puheenjohtajaehdokkaan Janne Heikkisen kanssa, ja tästä seurasi puhuttelu.

– Vanhempi kokoukseen osallistunut mies kutsui meidät hotellihuoneeseensa ja teki huutamalla selväksi, että noiden toisten kanssa ei pidä puhua.

– Mistään jäsendemokratiasta ei todellakaan voi puhua. Meille annettiin käteen listat, joissa kerrottiin, ketä pitää äänestää, ja sanottiin, että saadaan kyllä tietää, jos et tehnyt niin kuin käskettiin, Tani jatkaa.

Järjestön entinen aktiivi, kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu Sini Korpinen kertoo lehdelle esimerkin omalta nuorisovaikuttajauraltaan siitä, kuinka valtapelit ja seksi ovat linkittyneet.

– Minunkin poliittista uskottavuuttani yritettiin vahingoittaa puhumalla siitä, kenen kanssa minä ehkä harrastan seksiä.

Vuonna 2007 hän oli ehdolla järjestön varapuheenjohtajaksi.

– Minun vastustajani selittivät joka paikassa, että Sini panee ketä vaan saadakseen ääniä. Tosiasiassa minä tapailin pidempään niihin aikoihin yhden piirin puheenjohtajan kanssa.