HS: Keskusta esti maataloustukien isot leikkaukset suostumalla OKM:n leikkauksiin

Korkeakoulut

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tontille ei pitänyt alunperin tulla lainkaan leikkauksia, mutta lopulta keskustan oli kehysriihessä pakko suostua niihin, kertoo Helsingin Sanomat.

Hyväksymällä OKM:n leikkaukset keskusta esti maa- ja metsätalousministeriöön (MMM) kohdistuvat leikkaukset, jotka olisivat olleet kehysriihessä sovittuja säästöjä vielä paljon suuremmat.

Maa- ja metsätalousministeriöön kohdistuvat leikkaukset olisivat heikentäneet merkittävästi maanviljelijöiden kansallista tukea. HS:n mukaan MMM:n leikkaukset olisivat olleet SDP:n esitys. Keskustalähteet luonnehtivat esitystä ”poskettomaksi”.

Helsingin Sanomat kertoo, että kompromissi kehysriihessä löytyi sen jälkeen, kun kaikkien puolueiden piti esittää leikkauksia myös puolueen oman ministerin johtamista ministeriöistä niin, ettei ihmisten suorista tuloista, koulutuksesta tai sosiaali- ja terveydenhuollosta leikata.

Keskusta joutui taipumaan OKM:n leikkauksiin ja vihreät joutuivat hyväksymään kehitysyhteistyörahojen leikkauksen.

OKM:n leikkausta helpotti hieman se, että tieteen ja korkeakoulujen rahoitus mahdollisesti hieman kasvaa tällä hallituskaudella, vaikka leikkaus toteutetaan.

Suurimmat leikkaukset kohdistuvat liikenne- ja viestintäministeriöön.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi tiistaina, että OKM:n säästöistä iso osa tulee kohdistumaan tieteeseen. Tieto sai yliopistot pöyristymään.