Saarikko: Tieteeseen kohdistuvat säästöpäätökset aiheuttavat ymmärrettävästi pettymystä – "Hyviä tai helppoja kohteita ei ole"

Korkeakoulut

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo ymmärtävänsä, että opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) säästöpäätökset aiheuttavat kritiikkiä ja pettymystä. Hän kommentoi asiaa Twitterissä.

Hallituksen kehysriihessä sopimista säästökohteista 35 miljoonaa euroa kohdistui opetus- ja kulttuuriministeriölle. Luonteeltaan pysyviä säästötoimenpiteitä jaettiin eri ministeriöiden kesken. Säästöt ovat tulossa voimaan vuodesta 2023 alkaen.

Suomen yliopistot tyrmistyivät aiemmin tiistaina tiedoista, joiden mukaan valtaosa OKM:n säästöistä olisi osumassa tieteeseen.

Saarikko korostaa Twitter-viestiketjussaan, että hyviä tai helppoja säästökohteita ei ole. Koronapandemia on vaikuttanut erityisen voimakkaasti kulttuurialaan ja nuoriin. Molempiin aloihin kohdistuu Saarikon mukaan tulevina vuosina isoja säästötarpeita Veikkauksen alentuneiden tulojen takia.

– Säästöjä joudutaan kohdentamaan myös tieteeseen, joka toki kärsii myös Veikkauksen tuottojen alenemisesta. Etsimme parhaillaan ministeriössä keinoja kohdistaa säästöt tavalla, joka suojelisi mahdollisimman hyvin perustutkimusta, keskustajohtaja summaa.

Saarikko painottaa, että tutkimus, kehitys ja innovaatiotoiminta ovat edellytys Suomen menestykselle.

Hänen mukaansa EU:n elvytyspaketti sekä TKI-toimintaa tukevat veropäätökset tulevat helpottamaan tieteen rahoituksen näkymää tulevina vuosina.

– Lisäksi tarvitaan näkymä TKI-rahoituksen nostamisesta pitkäjänteisesti elvytyspaketin jälkeisenä aikana. Tästä alkaa nyt parlamentaarinen työ.