Henriksson: RKP ei hyväksy sote-uudistuksen rahoitusta sellaisenaan, haluaa määräaikaisen paikallisen sopimisen kokeilun koko Suomeen

Politiikka

Ruotsalainen kansanpuolue RKP haluaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rahoitusta vielä arvioidaan lausuntokierroksen päättymisen jälkeen, sanoi puolueen puheenjohtaja ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson puoluekokouksessa tänään.

Henrikssonin mukaan RKP ei tule hyväksymään sote-esityksen rahoitusta sellaisenaan.

–  RKP ei voi hyväksyä mallia, joka monissa maakunnissa johtaisi leikkauksiin terveyden- ja sairaanhoitoon, Henriksson sanoi.

Henriksson korosti puheessaan suomalaisten oikeutta terveyden-, sairauden- ja vanhustenhoitoon ja ilmaisi olevansa huolissaan hoidon rahoituksesta.

Uuden sote-esityksen lausuntokierros päättyi eilen.

Sote-esityksen lisäksi Henriksson nosti puheessaan esille paikallisen sopimisen edistämisen. RKP haluaa määräaikaisen paikallisen sopimisen kokeilun koko maahan.

Henrikssonin mukaan laajemmalla paikallisella sopimisella voitaisiin turvata työpaikkoja.

–  Meidän on uudistettava työmarkkinoita, Henriksson sanoi.

Henrikssonin mukaan työmarkkinaosapuolet tekivät yhteistyössä päätöksiä nopeasti jo viime kevään aikana. Hänen mukaansa samanlaista otetta tarvittaisiin paikallisessa sopimisessa.

–  Jos työpaikka voidaan turvata laajemmilla mahdollisuuksilla paikalliseen sopimiseen. Mikä on silloin tärkeämpää, työpaikan turvaaminen vai se kuka paikallisesti sopii, Henriksson kysyi puheessaan.

Henrikssonin mukaan paikallisen sopimisen edistäminen saa Suomessa kannatusta.

RKP järjestää tänä vuonna puoluekokouksensa Vantaalla. Paikalla on edustajista vajaa puolet, loput osallistuvat kokoukseen etänä.