Helsingin valtapuolueet ovat tehneet vääriä arvovalintoja, napauttaa keskustan pormestariehdokas

Kuntavaalit

Keskustan Eeva Kärkkäinen pyrkii Helsingin pormestariksi haastajan asemasta.

Keskustan kannatus on ollut pääkaupungissa pitkään varsin heikkoa. Viime kuntavaaleissa puolue keräsi 2,8 prosentin äänisaaliin. Suomenmaa esitti Kärkkäiselle viisi kysymystä.

1. Olet ehdolla Helsingin pormestariksi. Miksi lähdit kisaan ja miksi sinut pitäisi valita?

Helsinki on kotikaupunkini ja pidän selvänä, että haluan osallistua sen kehittämiseen. Helsinki pystyy parempaan.

Ajattelen, että keskustalla on annettavaa Helsingille ja Helsingillä koko Suomelle. Haluan vähentää vastakkainasettelua Helsingin ja muun maan välillä.

Tulevalla valtuustokaudella tärkeintä on jälleenrakentaa Helsinki koronankriisin jälkeen. Se vaatii satsauksia työhön ja yrittäjyyteen sekä lapsiin, nuoriin ja perheisiin.

Nykyisen kaupunginvaltuuston päätökset heikennyksistä koulutukseen sekä kotihoidontuen Helsinki-lisään ovat osoitus Helsingin valtapuolueiden vääristä arvovalinnoista. Helsingin taloudesta voidaan pitää vastuullisesti huolta myös ilman näitä leikkauksia.

2. Olet sanonut, että kuntapolitiikassa on kyse leivästä, luonnosta ja lämmöstä. Mitä tämä tarkoittaa Helsingin kuntapolitiikassa?

Haluan, että jokaisella helsinkiläisellä on mahdollisuus työpaikkaan ja toimeentuloon eli leipään.

Haluan, että kaupunki edistää jatkossa entistä määrätietoisemmin yrittäjyyttä ja tarjoaa nykyistä parempia työllisyyspalveluita.

Luonnossa on kyse yhtäältä siitä, että pidämme huolta kaupunkimetsistä ja muusta helsinkiläisille tärkeästä lähiluonnosta, ja toisaalta laajemmin vastuustamme jättää maapallo kestävässä kunnossa seuraaville polville. Konkreettisina asioina Helsingin pitää mielestäni luopua kivihiilestä ja edistää vähäpäästöistä liikennettä ja rakentamista.

Lämpö tarkoittaa muun muassa sujuvia arjen palveluita, hyvää koulutusta ja turvallisuutta. Keskustan linja on, että palveluita ei pidä Helsingissä keskittää liian isoihin yksiköihin, vaan niiden pitää olla lähellä ihmisiä.3. Olet kotoisin Pohjois-Savosta Leppävirralta. Kuinka savolainen koet olevasi ihmisenä ja helsinkiläisenä kaupunkipoliitikkona?

Ajattelen, että ihmisen identiteetti rakentuu kaikista eri elämänkokemuksista ja paikoista, joissa on asunut. Juureni ovat keskellä itäsuomalaista maaseutua ja lapsuuteen Leppävirralla liittyy mahtavia muistoja.

Toisen puolen elämästäni kotini on ollut kaupungeissa: Helsingissä, Upsalassa ja Brisbanessa. Ruotsissa koin olevani suomalainen, Australiassa pohjoismaalainen ja tällä hetkellä ehkä sitten maailmalla keikan tehnyt helsinkiläistynyt savolainen!


4. Olet kertonut harrastavasi purjehdusta. Laulun sanoja mukaillen, onko kaikki paitsi purjehdus turhaa?

En ole varsinainen purjehtija, mutta avopuolisollani on kavereidensa kanssa pieni 22 jalkainen Scanper-purjevene.

Purjehtiminen on hieno tapa päästä luontoon ja on tehnyt uudella tavalla tutuksi suomalaista saaristoa. Kun on viettänyt aikaa merellä ja saaria koluten, on vahvistunut myös halu vaalia herkkää Itämeren meriluontoa. Siksi onkin järkyttävää seurata, miten Helsingin kaupunki kippaa edelleen kaduilta aurattua roskalunta mereen.

Purjehduksen lisäksi siis myös ainakin politiikka on tärkeää!


5. Olet seurannut keskustapolitiikkaa monelta paikalta. Millaisia kuntavaaliterveisiä lähettäisit keskustaväelle?

Keskusta on puolue, joka ajaa koko Suomen asiaa taitavasti, maltilla ja yhteistyökyvyllä.

Keskustalla on ainutlaatuinen aate, jonka keskiössä on ajatus aktiivisesta ihmisestä, joka kantaa vastuuta itsestään, lähimmäisistä ja luonnosta. Ja sellaisia ihmisiä keskusta on täynnä: mukavaa ja sydämellistä väkeä jokaisesta Suomen kolkasta.

Ei ole mitään syytä, ettemmekö pärjäisi vaaleissa – kunhan luotamme itseemme, kannustamme toisiamme ja kohtaamme ihmisiä avoimin mielin.

Eeva Kärkkäinen

keskustan pormestariehdokas Helsingissä

syntynyt vuonna 1988 Leppävirralla, asuu Lauttasaaressa

työskentelee tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen erityisavustajana

koulutukseltaa valtiotieteiden maisteri

opiskellut Helsingissä ja Uppsalassa