Hanna Kosonen ja Jari Leppä: Parikkalan raja-asemahanke etenee

Politiikka

Hallitus ehdottaa seitsemännessä lisätalousarviossa Parikkalan raja-aseman tiesuunnitteluun 150 000 euroa.

Viime vuoden budjettiriihessä hallitus päätti Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämisestä.

– Parikkalan raja-aseman kansainvälistäminen on todella tärkeä hanke koko Itä-Suomelle. Se on hyväksi alueen elinvoimaisuudelle, ja sitä on odotettu jo kauan. Asiat etenevät suunnitelmien mukaisesti, iloitsee kansanedustaja Hanna Kosonen.

Parikkalassa sijaitseva rajavartioasema on nykyisin tilapäinen rajanylityspaikka, ei kansainvälinen rajanylityspaikka.

Tämä tarkoittaa, että sitä voivat tällä hetkellä käyttää luvan etukäteen hakeneet Suomen ja Venäjän kansalaiset. Rajanylityspaikka on ollut tärkeä erityisesti tavaraliikenteelle.

– Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistyminen on tärkeää elinkeinoelämän toimintaedellytysten kohentamiselle sekä investointien ja uusien työpaikkojen syntymiselle, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Rajanylityspaikan avaaminen kansainväliselle liikenteelle edellyttää usean tahon yhteistyötä. Yhteisiä toimia tarvitaan muun muassa ulkoministeriöltä, sisäministeriöltä, liikenne- ja viestintäministeriöltä, tasavallan presidentiltä ja Senaatti-kiinteistöiltä.

– On erinomaista, että liikennesuunnittelu pääsee hallituksen päättämällä rahoituksella nyt käyntiin, vaikka prosessi Suomen ja Venäjän välillä on vielä kesken, Kosonen ja Leppä toteavat yhteisessä kannanotossaan.

Alkuperäisen tavoitteen mukaan Parikkalan rajanylityspaikan avaaminen kansainväliseksi tapahtuisi vuonna 2024, jolloin rakennustyöt ajoittuisivat vuosille 2022–2023.