Hallitus syynää pakkoavioliitot – keskustan juristiedustajan mielestä asiassa ei voi piiloutua kulttuurin taakse
Kansalaisjärjestöjen raporttien mukaan joka vuosi kymmeniä Suomessa asuvia henkilöitä pakotetaan avioliittoon.
Päivänvaloon ja rikosprosesseihin tapauksia on kuitenkin päätynyt vain vähän jos ollenkaan. Oikeusministeriön mukaan on oletettavaa, että rikoksiksi katsottavia pakottamisia jää piiloon, sillä uhrit eivät halua kertoa niistä viranomaisille.
Nyt ministeriö on katsonut tarpeelliseksi selvittää, kuinka laaja ilmiö pakkoavioliitot Suomessa ovat.
Myös siitä halutaan saada selvyys, tulevatko toteutuneet tapaukset viranomaisten tietoon ja päätyvätkö ne oikeudenkäyntiin.
Lainsäädäntöneuvos Ville Hinkkasen mukaan tavoitteena on varmistaa, että rikosprosessi toimii pakkoavioliittojen osalta asianmukaisesti.
Selvityksen tekee Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti.
Kansanedustaja, varatuomari Eeva-Maria Maijalan (kesk.) mielestä on erittäin tärkeää, että asia selvitetään perusteellisesti.
– Nyt siitä on vain mutu-tietoa. Varmaa on, että pakkoavioliittoja tapahtuu myös Suomessa, Maijala uskoo.
Hän korostaa, että Suomessa kaikilla naisilla on samat oikeudet riippumatta siitä, mistä he ovat tulleet.
– Tällaisissa asioissa ei voi vetäytyä kulttuurin taakse.

Maijala peräänkuuluttaa viranomaisyhteistyötä ongelman näkyväksi tekemisessä. Hänen mielestään asiaa on pidettävä esillä julkisesti ja tiedotettava Suomen kannasta pakkoavioliittoihin esimerkiksi maahanmuuttajille.
– Suomeen tullessaan maahanmuuttajat saavat saman vapauden kuin kaikki muutkin kansalaiset.
Kansanedustaja huomauttaa, että samanaikaisesti on huolehdittava siitä, etteivät pakkoavioliittojen uhreiksi joutuneet ja oikeuksiaan peränneet joudu vaikeaan tilanteeseen.
– Ruotsissa on tästä dramaattisia esimerkkejä. Ne pitää pystyä välttämään.
Avioliitoon pakottaminen on Suomen rikoslain perusteella ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena rangaistava teko. Näin on siitä riippumatta, tapahtuuko se Suomessa vai ulkomailla.
Lainsäädäntöneuvos Hinkkanen toteaa, että laki on tältä osin kattava eikä jätä tilaa tulkinnoille.
Hänen mukaansa vielä on ennenaikaista arvioida toimenpiteitä, joilla pakkoavioliittoja voidaan jatkossa ehkäistä ja saattaa vastuulliset tuomiolle.
– Olennaista ainakin on, että esimerkiksi lastensuojelussa, terveydenhoidossa, poliisissa ja muissa viranomaisissa tiedetään ilmiöstä ja hahmotetaan riskitekijät.