Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä – Lintilä nostaisi maarajoituksissa käytettyä tartuntalukua

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan pakkokaranteenit ja -testit ovat Kiurun henkilökohtainen kanta, johon hallitus ei ole millään tavalla sitoutunut
Koronavirus

Hallitus jatkaa torstaina koronaepidemiaan liittyviä neuvotteluita Säätytalossa Helsingissä. Asialistalla ovat pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan terveysturvallisuus rajoilla, maskisuositus ja etätyösuositus.

Marin kertoi asiasta toimittajille poistuessaan Säätytalolta iltakahdeksan aikaan. Hänen mukaansa hallitus kävi keskiviikkona läpi laajan tilannekatsauksen koronaepidemiasta. Päätöksiä ei Marinin mukaan tehty.

Marin kommentoi myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun maanantaista esitystä (sd.) korkean tautiriskin maista Suomeen matkustavien pakkokaranteeneista ja -testeistä.

Marinin mukaan kyse ei ole poliittisesta vaan viranomaispäätöksestä, jossa turvaudutaan nykyiseen lainsäädäntöön.

–  Nyt olemme ensimmäistä kertaa nähneet, että näitä toimivaltuuksia on otettu käyttöön siitä syystä, että riskimaista tulevat ihmiset eivät ole suostuneet testeihin tai kaikilta osin noudattaneet omaehtoista karanteenia, joka on ollut hallituksen suosituksena pitkään.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) piti Kiurun näkemystä pakkokaranteeneista ja -testeistä ”outona”. Hänen mukaansa kyseessä oli Kiurun henkilökohtainen kanta, johon hallitus ei ole millään tavalla sitoutunut.

Suomi on käyttänyt riskimaastatusta arvioidessaan raja-arvona kahdeksaa tapausta 100  000:ta ihmistä kohden edellisen kahden viikon aikana.

Lintilän mukaan olisi tarpeen käydä keskustelua rajan lieventämisestä, jolloin matkustus sallittaisiin myös maista, joissa raja-arvo ylittää nykyisin käytetyn raja-arvon. Lintilä kantoi huolta Suomen yritysten, muun muassa matkailuelinkeinon, tulevaisuudesta.

Pääministeri Marin antoi ymmärtää, ettei raja-arvon lieventämistä ole kuitenkaan valmisteltu.

–  Ei minulla ole sellaista arviota, että tultaisiin ainakaan heikentämään, hän sanoi.