Hallituksen koronarajoitusten purkusuunnitelma toteutunee käytännössä eri tahtiin eri puolilla maata

Koronarajoitukset

Hallitus on piirtänyt kesän yli ulottuvan kuukausisuunnitelman koronarajoitusten purulle. Kyseessä on tavoite, ja koronarajoituksista tullaan todellisuudessa luopumaan eritahtisesti eri puolilla maata epidemiatilanteesta riippuen.

–  Kyllä tilanne tulee olemaan erilainen eri puolilla maata niin kuin nytkin, myöntää yksikön päällikkö Taina Kulmala valtioneuvoston kansliasta STT:lle.

Rajoituskokonaisuuksien purkaminen edellyttää, että epidemiatilanne ja kehityksen suunta on vakaa koko maassa ja rokotukset edistyvät. Arviointiperusteina voivat olla esimerkiksi se, että valtakunnallisesti epidemia on selvästi supistunut kolmen viikon ajan ja tiedossa ei ole, että muuntovirus vaikeuttaisi epidemiatilanteen kokonaisarviointia.

Muistion mukaan vakaa alueellinen epidemiatilanne saavutetaan, kun tartuntojen ilmaantuvuus on laskenut 14 vuorokauden aikana alle 50 tapaukseen 100  000:ta asukasta kohden ja tartuntaketjut ovat hallinnassa. Esimerkiksi pahimmilla tautialueilla kuten Uudellamaalla, Itä-Savossa ja Varsinais-Suomessa tämä raja-arvo ylittyy vielä selvästi.

Hallitus on arvioinut, että vielä tässä kuussa voidaan todennäköisesti päättää poikkeusolot. Jos tilanne sallii, toukokuussa alueet alkavat tehdä itsenäisesti ratkaisut rajoituksista epidemiavaiheen mukaisesti.

–  Muuntovirusten ja heikon epidemiatilanteen takia alkuvuodesta otettiin myös kiihtymisvaiheen alueilla kovempia toimenpiteitä käyttöön. Jos tilanne nyt etenee suotuisasti, voidaan näistä tiukimmista rajoituksista luopua, Kulmala sanoo.

Lähtökohtaisesti rajoituksista luovutaan käänteisessä järjestyksessä verrattuna siihen, miten niitä otettiin käyttöön. Lisäksi ne tulee tehdä asteittain.

–  Kun jotakin puretaan, katsotaan pari viikkoa, mitkä seuraukset purulla on, Kulmala kertoo.

Siten rauhallisimmillakaan epidemia-alueilla ei voi luopua rajoituksista kerralla.

Hallituksen muistiossa todetaan terveysviranomaisten varovaisen arvion olevan se, että epidemiologinen tilanne alkaisi helpottua pysyvämmin kuun vaihteessa. Suuressa osassa maata epidemiologinen tilanne voisi vastata rauhallisinta eli niin sanottua perustasoa heinäkuussa.

Puolitoista viikkoa sitten julkaistu niin sanottu exit-suunnitelma kävi yleisellä lausunto- ja kommenttikierroksella, jonka perusteella sitä päivitettiin.

–  Lähiopetukseen paluu nähtiin ehdottomasti tärkeimmäksi toimeksi rajoituksia purettaessa, summasi opetusministeri Jussi Saramo (vas.) saatua palautetta hallituksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa pyritään avaamaan ripeämmin kuin hallitus aluksi kaavaili. Ulkona harrastaminen voisi alkaa jo tässä kuussa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan enintään 50 hengen sisä- ja ulkotilaisuuksia pyritään avaamaan mahdollisimman pian perustason alueilla. Tapahtuma-alaa pyritään avaamaan vielä tätä laajemmin toukokuun aikana.

Hän mainitsi myös, että tapahtumien kahden metrin turvavälivelvoite poistuu ulkona järjestettävistä tilaisuuksista kesäkuussa. Velvoite säilyisi yhä sisätiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa alueilla, joilla tauti-ilmaantuvuus on yli 25.