Häiriköintitapaukset ovat osa arkea myös keskustalaisten vaaliteltoilla – "Niitä kohtaa päivittäin, jopa tunneittain"
Eduskuntavaaliehdokkaiden kohtaamat häirintätapaukset nousivat viikonloppuna ajankohtaiseksi, kun ulkoministeri Timo Soinia (sin.) yritettiin lyödä Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla.
Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas Suldaan Said Ahmed puolestaan kertoi maanantaina Twitterissä joutuneensa pahoinpitelyn kohteeksi Itäkeskuksen metroasemalla Helsingissä.
Suomenmaan soittokierros kertoo, että erilaiset häirintätapaukset vaaliteltoilla ovat tuttuja myös keskustalaisille.
Keskustan Helsingin piirin toiminnanjohtajan Sinikka Varilan mukaan ehdokkaat ja kampanjatiimit kohtaavat ainakin pääkaupungin vaalitoreilla vihaisesti käyttäytyviä ihmisiä päivittäin, jopa tunneittain.
Useimmiten kyse on tilanteesta, joissa joku ihminen tulee huutamaan, raivoamaan tai puhumaan asiattomia.
– Me olemme niin tottuneita näihin, ettei sitä osaa edes kummeksua. Se vain kuuluu kuvioon, Varila summaa.
Varila ei ole koskaan kohdannut väkivaltaa vaalityössä. Uhkaavia tilanteita sen sijaan on useampiakin, mutta niistä hän ei halua kertoa enempää.
– Meidän vaalitelttamme ovat yleensä jossain tapahtumissa, joissa on paikalla muitakin puolueita ja kojuja. Näissä tapahtumissa tarvittaessa apua saa nopeammin, hän kertoo.
Keskustalaisilla on Varilan mukaan aina vaaliteltoilla mukana myös kaksi kokeneempaa kampanjatyöntekijää, jotka seuraavat tilannetta ja menevät tarvittaessa väliin, jos jotain häiriötä tulee.
– Suurin osa tapauksista hoituu kuuntelemalla ja puhumalla. En halua millään tavoin dramatisoida asiaa.
Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen myöntää kohdanneensa itse häirintää ja uhkaavia tilanteita.
Pari viikkoa sitten tuntematon mies heitti Tampereen rautatieasemalla hänen päälleen tupakantumpin ja huusi, että Juha Sipilä pitäisi hirttää.
Kerran päihtynyt mies yritti kiskoa Mäkeläisen kädestä mikrofonin kesken torilla pidettävän puheen.
– Ne ovat sellaisia tilanteita, joissa on tullut vähän säikähtynyt olo.
Vihaisesti huutavia ihmisiä Mäkeläinen sanoo kohtaavansa vaaliteltoilla viikoittain. Niistä tilanteista hän sanoo useimmiten selviävänsä rauhallisesti keskustelemalla.
Häiriköintitapauksista hän on kuullut myös muutamilta muiltakin nuorilta eri puolilta Suomea.
– Jotkut ovat kohdanneet tilanteita, joissa on pelottanut, että käykö häirikkö kimppuun.
Oma lukunsa häiriköinnissä on sosiaalinen media. Mäkeläisen mukaan suurin osa tapauksista tulee vastaan siellä. Somessa kohtaa paljon myös suoranaista vihapuhetta tai uhkauksia.
– Olen saanut sellaista itse ja tiedän monien nuorien ehdokkaidenkin joutuneen sellaisten kohteeksi. Osa viesteistä tulee yksityisviesteinä, osa julkisesti, Mäkeläinen kertoo.
Tilanteet ovat usein haastavia, sillä niissä on vaikea päättää, mihin viesteihin kannattaa vastata ja mitkä kannattaa suosiolla jättää huomiotta.
– Sama tilanne on tavallaan vaaliteltoilla. Ehdokas ei voi käyttäytyä töykeästi ketään kohtaan, mutta joskus on vaan pakko jättää keskustelu kesken. Kampanjatilaisuuksissa on onneksi aina muitakin ihmisiä läsnä, mutta somessa olemme yksin.
Sinikka Varilan mukaan some-keskustelut ovat vaikuttaneet suoraan ihmisten käyttäytymiseen.
– Törkeät puheet ja häiriköintitapaukset ovat lisääntyneet kymmenen vuoden aikana samaa tahtia somen yleistymisen kanssa.
Sekä Varila että Mäkeläinen arvelevat, että häiriköintitapauksia saattaa olla enemmän kaupungeissa.
Kuusamolainen kansanedustaja ja keskustanaisten puheenjohtaja Ulla Parviainen (kesk.) vahvistaa näkemyksen. Hän ei muista kokeneensa häirintää vaalitapahtumissa juuri ollenkaan.
– Kerran tuntui siltä, että vihaisesti käyttäytyvä mies saattaa kohta vaikka lyödä, mutta muita tilanteita ei tule mieleen, Parvinainen sanoo.
– Se voi toki johtua siitä, että suurin osa omasta kampanjastani suuntautuu maaseutukuntiin. En tosin ole Oulussakaan kokenut koskaan mitään häiritsevää, vaikka sielläkin kampanjoin, hän lisää.
Johtamansa keskustanaisten piiristäkään Parviainen ei ole kuullut häiriköintitapauksista kovin usein.
– Muutama nuori nainen kertoi kohdanneesa solvauksia ja haukkumista. Ne ovat aina ikäviä tapauksia.
Sosiaalisessa mediassa eteen tulleet ivaamiset, törkypuheet ja valheet ovat sekä Parviaiselle että muille keskustanaisille tuttuja.
– Kaikenlaista hirveää riepottelua joutuu kohtaamaan somessa todella paljon. Suurimmasta osasta niistä en jaksa enää edes välittää, hän sanoo.