EU-lomakkeiden viidakkoon on tarjolla pätevää raivausapua
Kainuun hankinta-asiamies Kyösti Kauppinen on yksi niistä hankinta-alan ammattilaisista, jotka auttavat yrittäjiä julkisten hankintojen viidakossa.
Kajaanin kaupunki maksaa osan ammattilaisen palkasta, jotta tämä opastaisi paikallisia yrityksiä menestymään hankintakilpailutuksissa.
– Tyypillinen yhteydenotto koskee tällä hetkellä ESPD-lomaketta. Se on EU:n laatima yleiseurooppalainen lomake, joka on otettu käyttöön julkisten hankintojen yhteydessä vain Suomessa. Sellainen tyypillinen EU-kankea lomake, Kauppinen kuvailee.
Neuvontatyö kohdistuu ennen kaikkea pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.
Vaikka hankinnoissa liikkuvat isot rahat, kaikki yritykset eivät lähde mukaan.
– Yksi syy on byrokratia ja toinen syy on, etteivät pienyritykset löydä tietoa julkisista hankinnoista.
– Meidän alueellakin isoilla Transtechin kaltaisilla yrityksillä on runsaasti osaamista julkisiin hankintoihin liittyen, mutta pienet 1–2 hengen yritykset jäävät hankinnoista sivuun, Kauppinen harmittelee.
Hankinta-asiamiestoiminta käynnistyi vuonna 2010 Varsinais-Suomesta.
Suomen Yrittäjien 20 alueellisesta yrittäjäjärjestöstä toiminnassa on mukana suoraan tai yhteistyön kautta 12 aluetta.
Idean isä ja Varsinais-Suomen hankinta-asiamies Jorma Saariketo toteaa, että lähivuosina toiminta on tarkoituksena ulottaa koko maahan.
– Tämä suunniteltiin heti alun perin monistettavaksi malliksi. Uuteen hankintalakiin tulee työ- ja elinkeinoministeriölle velvoite järjestää neuvontapalvelut yrityksille julkisiin hankintoihin liittyen.
– Hankinta-asiamiesmalli on yksi mahdollisuus hoitaa tämä velvoite, Saariketo toteaa.
Meidän tehtävämme on auttaa yrityksiä tarjoamaan mahdollisimman oikein.
Varsinais-Suomen hankinta-asiamies Jorma Saariketo
Kunnat ovat lähes poikkeuksetta yrittäjäjärjestöjen ohella rahoittamassa alueellisten hankinta-asiamiesten toimintaa joko suoraan tai palveluostojen kautta.
– Tämä toiminta sataa kuntien laariin. Kunnat joutuivat aiemmin jopa hylkäämään selkeästi parhaita tarjouksia jonkin muotovirheen vuoksi.
– Meidän tehtävämme on auttaa yrityksiä tarjoamaan mahdollisimman oikein, Saariketo kiteyttää.
Mitä paremmin tieto julkisista hankinnoista leviää yrittäjien keskuuteen, sitä parempia tarjouksia kunnat ja kaupungit saavat eteensä ostopäätöksiä tehdessään.
Jyväskylän hankintajohtajan Marjo Laineen mukaan asiamiehet ovat yksi väylä levittää oikeaa tietoa yrittäjien suuntaan.
– Kun yrittäjien osaaminen ja tietämys julkisista hankinnoista kasvaa, niin totta kai se on myös ostajan etu.
– Hankinta-asiamiesten toimenkuvan tuleekin kohdistua ennen kaikkea pk-yritysten suuntaan. Osaaminen ja tietämys hankinnoista vähentävät ennakkoluuloja julkisiin hankintapäätöksiin liittyen, pohtii Laine.
Jyväskylässä hankintoja hoitaa oma hankintaorganisaatio.
Eri kunnissa asioita hoidetaan perin erilaisilla tavoilla.
– Meillä Jyväskylässä käydään yrittäjien kanssa vuoropuhelua jo hankintaprosessien aikana. Lisäksi on kaksi kertaa vuodessa hankinta-iltoja, joissa tietoa tulevista hankinnoista viedään suoraan yrittäjille.
– Hankinta-asiamies on kunnille ja kaupungeille hyvä yhteistyökumppani, mutta toiminnan vakinaistaminen koko maan laajuudessa ei ole mikään yksinkertainen asia huomioiden esimerkiksi toiminnan kohdentumisen ja vastuukysymykset, Laine arvioi.