Esittelyssä keskustan ehdokkaat Keski-Suomen vaalipiirissä

Eduskuntavaalit 2019

Suo­men­maa ana­ly­soi ja esittelee jo­kai­sen vaa­li­pii­rin ti­lan­teen en­nen huhtikuun edus­kun­ta­vaa­le­ja.

Vuorossa on Keski-Suomen vaalipiiri. Eh­dok­kaat ovat laa­ti­neet esit­te­ly­teks­tin­sä it­se.

Petri Honkonen, 31, FM, opettaja, kansanedustaja

Juureni ovat syvällä Keski-Suomen metsäisessä maaperässä, Saarijärven maisemissa. Vapaa-aikaani vietän mieluiten kotona maaseudulla sekä metsänhoitotöissä. Maakunnassa on oltava vetovoimaa ja pitovoimaa, joista syntyy elinvoimaa. Siihen tarvitsemme vahvan teollisuuden, hyvät tiet ja radat sekä toimivan koulutusjärjestelmän, maaseudulla ja kaupungissa.

Sari Hovila, 45, sairaanhoitaja YAMK, AmO, opetushoitaja

Olen toiminut sairaanhoitajana 20 vuotta, joista neljä vuotta opetushoitajana. Minua kiinnostavat terveydenhuollon opetusasiat ja kehittäminen. Lisäksi olen saanut tutustua vanhustenhuoltoon sekä työni kautta että Joutsan perusturvalautakunnan puheenjohtajana. Pidän politiikkaa elämän oppikirjana, joka asettaa välillä haasteita, mutta opettaa myös uusia asioita!

Olli-Pekka Jalkanen, 47, agrologi, yrittäjä

Olen yrittäjä ja agrologi Konnevedeltä. Ei ehkä sattumaa, että maa- ja metsätalous ovat keskiössä siinä mitä teen! Politiikkaan halusin lähteä nyt jo hiukan elämänkokemusta saaneena. Uskon suorapuheisena ihmisenä voivani vaikuttaa Suomelle ja Keski-Suomelle tärkeisiin asioihin; niihin asioihin, jotka arvomaailmaani kuuluvat. Tukijoukkoina vaimo ja kolme tytärtä.

Anne Kalmari, 50, MMM, agronomi, maatalousyrittäjä, kansanedustaja

Viime kaudella toimin eduskuntaryhmämme vpj:nä. Nyt johdan maa- ja metsätalousvaliokuntaa ja harvaan asutun maaseudun parlamentaarista työryhmää. Euroopan neuvoston jäsenenä pääsin Kestävän kehityksen komitean vpj:ksi. Maatalousyrittäjänä, äitinä ja sijaisvanhempana tunnen arjen. Hyvinvointia perheille. Puhdasta ruokaa. Yrittämisen edellytyksiä. Välittämistä.

Johanna Karjula, 36, luokanopettaja KM, floristi, asiantuntija

Uskon, että suomalaisten kestävä tulevaisuus rakentuu sujuvan ja turvallisen arjen, joustavan työelämän ja elämänpituisen oppimisen ympärille. Tarvitsemme yrittävää asennetta ja vastuunkantoa. Olen opettaja, floristi ja työelämäpalveluiden asiantuntija, joka on valmis yhteistyöhön inhimillisemmän Suomen puolesta.

Maarit Kiiskinen, 38, LitM, kauppatieteiden tohtorikoulutettava, yrittäjä

Vahva talous, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja rauhantyö! Olen suomalais-saksalainen yrittäjä ja markkinoinnin ammattilainen. Poliittisessa päätöksenteossa painotan oikeaa tilannekuvaa, maalaisjärjen käyttöä ja kansan palvelemista. Tekijänä haastan vallitsevia rakenteita ja etsin tehokkaita ja käytännönläheisiä ratkaisuja laatikon ulkopuolelta.

Tuulia Kuntsi, joonas Könttä, Pertti Lehtomäki, Petri Neittaanmäki, Eino Nissinen ja Aila Paloniemi. (Kuva: Suomenmaa)

Tuulia Kuntsi, 52, KM, apulaisrehtori

Kansanedustajana vahvistaisin koulutusta. En uusimalla järjestelmiä, vaan varmistaen, että peruskoulussa jokainen oppii perustaidot ja ammatillisella polulla tiedot ja taidot karttuvat uteliaana läpi elämän. Jokainen oppii, konstit ovat vain monet. Tällä hetkellä olen mm. Jyväskylän valtuuston 1. varapuheenjohtaja ja Keskustan puoluevaltuutettu.

Joonas Könttä, 29, YTM, Venäjä-asiantuntija, diplomaatti ulkoministeriössä

Olen jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen maakuntavaltuutettu. Harrastan metsästystä, kalastusta ja kuntosalilla treenaamista. Yrittäjyys, kansainvälisyys ja hyvinvointi ovat minulle tärkeitä arvoja. Olen aina ollut enemmän tekijä kuin puhuja. Keski-Suomessa on aika valita uusia osaavia vaikuttajia. On aika tehdä aluepolitiikan kunnianpalautus.

Pertti Lehtomäki, 64, autonhuoltaja, yrittäjä

Olen toiminut metsäkoneyrittäjänä vuodesta 1972. Olen yksi yrityksen perustajista ja sen toimitusjohtaja. Olen toiminut luottamustehtävissä mm. Koneyrittäjien liitossa, Suomen yrittäjissä ja Keskustassa. Multian kunnanhallituksen puheenjohtaja ollut vuodesta 2017 asti. Perheeseeni kuuluu avopuoliso ja kolme täysi-ikäistä lasta, jotka asuvat muualla.

Petri Neittaanmäki, 43, YTM, varapuhemiehen erityisavustaja

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kolme lasta. Harrastan mm. lenkkeilyä ja musiikkia. Vuosien varrella olen työskennellyt Ulkoasiainministeriössä ministerin erityisavustajana sekä Euroopan parlamentissa erityisavustajana. Eduskunnassa vaikutin 1999–2007 kansanedustajana. Olen mukana monissa luottamustehtävissä, mm. Jyväskylän kaupunginvaltuutettuna.

Eino Nissinen, 39, YTM

Olen Eino Nissinen, 39-vuotias perheenisä ja monipuolinen vaikuttaja Keski-Suomesta. Olen toiminut kuntajohtajana, ministerin avustajana, asiantuntijana yksityisellä sektorilla, kaupungin ja kirkon luottamustehtävissä ja niin edelleen. Tunnen maaseudun ja kaupunkilaisten ilot ja surut. Tuntuma tavalliseen arkeen on säilynyt ison perheen keskellä touhutessa.

Aila Paloniemi, 63, LTO, toimittaja, kansanedustaja

Olen kahden aikuisen pojan äiti ja pienen Jalon onnellinen mummo. Haluan edelleen antaa panokseni keskisuomalaisten ja koko Suomen hyväksi. Politiikassa tärkeintä on oikeudenmukaisuus ja vastuullisuus. On pidettävä heidän äänensä kuuluvilla, jotka eivät siihen itse pysty. Tärkeää on parantaa esimerkiksi lasten, nuorten, perheiden ja ikäihmisten elämänlaatua.

Tarja Uusipaasto ja Mauno Vanhala. (Kuva: Suomenmaa)

Tarja Uusipaasto, 54, MMM, viininvalmistaja, yrittäjä

Olen yrittäjä, äiti, mummo, naiskuorolainen, kunta- ja maakuntapoliitikko, entinen kyläaktiivi, kylienkehittäjä, virkamies ja maatalousalan opettaja – moniosaaja. Mielestäni Suomi on maailman paras maa. Se ei tarkoita sitä, että kaikilla olisi hyvä olla tai ettei kehittämistä enää tarvitsisi tehdä. Päinvastoin. Tehdään yhdessä Suomesta #Välittämisenvaltakunta.

Mauno Vanhala, 69, LT, yleislääketieteen professori (emeritus), kirjailija

Yleislääketieteen emeritusprofessori, joka lähes onnistuen kehitti 2011–12 terveydenhuoltoomme maakunnallista osuuskuntaa. Yritys nurin kalkkiviivoilla. Perusterveydenhuollon romuttumisen takia mukana. Kansanedustajana 40 vuoden kokemuksesta terveydenhuollossa on hyötyä sote-uudistusta vietäessä eteenpäin. Teema: Älä unohda terveydenhuoltoa ja vanhusten hoivaa.