Epävarmuus leijuu edelleen keskustan kokousten ympärillä – Puoluesihteeri Pirkkalainen: "Puoluevaltuusto voi kokoustaa myös etänä"

Keskusta

Keskustan isojen kokoustapahtumien yllä leijuu edelleen epävarmuuden pilviä.

Huhtikuulta kesäkuun alkuun (6.–7.6.) siirretyn puoluevaltuuston kokouksen kohdalla kysymysmerkkejä ovat sekä kokouspaikka että kokouksen järjestämismuoto.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen vahvistaa, että yli 200-jäseninen keskustan puoluevaltuusto voi pitää kokouksensa myös etäyhteyksien välityksellä, vaikka puolueen säännöissä ei ole asiaa erikseen mainittu.

– Viime viikolla säädettiin yhdistyslakia koskeva poikkeuslaki, jonka mukaan yhdistykset voivat pitää kokouksensa etänä syyskuun loppuun asti.

Puoluevaltuuston historian ensimmäisen etäkokouksen järjestäminen on Pirkkalaisen mukaan hieman kaksipiippuinen juttu.

– Äänestysten ja muiden vastaavien järjestelyjen suhteen ei ole ongelmia. Meille on jo tarjottu erilaisia kokouksiin sopivia alustoja.

– Toisaalta kyse on keskustalaisen toimintakulttuurin vaalimisesta. Meillä on totuttu kokousten yhteydessä tapaamaan ihmisiä ja juttelemaan kasvokkain asioista, hän muistuttaa.

Mikäli koronatilanne paranee ja kokous pidetään perinteiseen tyyliin, on ratkaistava vielä pitopaikkakunta.

– Alun perin puoluevaltuusto piti järjestää Kauhavalla, mutta siellä nousi esteeksi majoituskapasiteetti. Nyt kokoustilavarauksia ei ole vielä voitu tehdä ja puoluevaltuuston pitopaikka on avoimena, puoluesihteeri toteaa.

Päätöksiä kokousasioihin liittyen on odotettavissa 14. toukokuuta pidettävässä keskustan puoluehallituksen kokouksessa.

Riikka Pirkkalainen vakuuttaa, että puolue tekee päätöksensä maan hallituksen säätämien suositusten ja askelmerkkien mukaan.

Puoluevaltuuston osalta kokoonkutsumiseen riittää kahden viikon määräaika.

– Toukokuun puoliväliin mennessä saamme viimeisen tiedon kokooontumisrajoituksista ynnä muista asiaan vaikuttavista seikoista. Sekin pitää ottaa huomioon, onko esimerkiksi yli 70-vuotiaiden liikkumisrajoitus vielä voimassa. Kaikilla pitää olla tasapuolinen mahdollisuus osallistua kokouksiimme.

Puoluehallituksen toukokuisessa kokouksessa nousee varmuudella esille myös Ouluun syyskuun 4.–6. päiviksi siirretyn keskustan puoluekokouksen kohtalo.

Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Minna Siira toteaa järjestelyjen etenevän aikataulussa.

– Talkooväen rekrytointi on parhaillaan menossa Kaikki järjestelytoimet tähtäävät siihen, että puoluekokous pidetään Ouluhallissa syyskuun alussa, hän muistuttaa.

Piirin keskustaväki on Siiran mukaan varautunut myös siihen vaihtoehtoon, että puoluekokousta joudutaan lykkämään myöhemmälle syksyyn.

– Anoimme puoluekokousta jo muutaman kerran ennen kuin sen nyt saimme vähän kuin vahingossa. Tähän mennessä tehty työ ei varmasti mene hukkaan.

Keskustanuoret on joutunut jo lykkäämään alunperin huhtikuulle Kajaaniin kaavailtua sääntömääräistä valtuuskunnan kokoustaan jo kahdesti eteenpäin.

Puheenjohtaja Hanna Markkasen mukaan uusi ajankohta on kesäkuun viimeinen viikonloppu.

– Siitä ajankohdasta pidetään kiinni. Poikkeuslain ansiosta pystymme järjestämään kokouksen tarvittaessa myös etänä. Pitotapa ratkeaa maan hallituksen suositusten perusteella, Markkanen painottaa.