Entisillä neuvostotasavalloilla on yhä yhteinen liitto – tiedätkö, miksi Baltian maat ovat ulkona?

Itsenäisten valtioiden yhteisö luotiin 30 vuotta sitten
Historia

Keskiviikkona tuli kuluneeksi tasan kolmekymmentä vuotta siitä, kun Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä allekirjoittivat sopimuksen, jolla nämä käytännössä siunasivat Neuvostoliiton kaatumisen.

Kaikki mainitut valtiot olivat vielä tuolloin neuvostotasavaltoja, eli Neuvostoliiton osavaltioita, mutta allekirjoittamalla sopimuksen Itsenäisten valtioiden yhteisöstä ne käytännössä tunnustivat toistensa itsenäisyyden.

Itsenäisten valtioiden yhteisö IVY (venäjäksi Содружество Независимых Государств, latinalaisin aakkosin Sodružestvo Nezavisimyh Gosudarstv, lyhenteet СНГ ja SNG) on järjestö, johon entiset neuvostotasavallat Baltian maita lukuunottamatta liittyivät Neuvostoliiton hajotessa ja hajottua.

Järjestö on löyhä yhteistyöelin, jonka tavoite on esimerkiksi vapaakaupan edistäminen maiden välillä.

Kaikkiaan viidestätoista neuvostotasavallasta 12 liittyi vuonna 1991 perustettuun elimeen vuoteen 1993 mennessä. Sittemmin jäsenten keskinäisten ristiriitojen takia kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia.

Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua eivät tulleet mukaan alun perinkään. Syynä oli se, että nämä maat olivat joutuneet Neuvostoliiton osiksi vuosien 1940 ja 1944 miehitysten myötä ja itsenäistyessään 1990 ja 1991 saaneet takaisin vuonna 1918 hankitut itsenäisyytensä.

Ukraina ei ole ollut koskaan täysjäsen, vaikka perustajavaltio onkin. Ukraina ei hyväksy perussopimuksen mainintaa Venäjästä Neuvostoliiton ainoana seuraajavaltiona. Se on kuitenkin toiminut yhteisössä, mutta toistaiseksi lopettanut toimintansa siinä Venäjän aggressioiden takia vuodesta 2018.

Krimin miehityksen 2014 jälkeen Ukraina oli ilmoittanut osallistuvansa IVYn toimintaan vain valikoivasti.

Georgia erosi IVYstä vuonna 2008. Syynä oli Venäjän kanssa käyty sota.

Turkmenistan taas muutti asemansa liitännäisjäseneksi vuonna 2005, koska maa ei ole allekirjoittanut IVY:n perussopimusta, ja tämän lisäksi katsoi täysjäsenyyden olevan ristiriidassa maan Yhdistyneissä kansakunnissa tunnustetun puolueettomuuden kanssa.