THL seuraa tänä lukuvuonna nuorten ruokailua – vuonna 2021 lautasilla liian vähän kasviksia ja liikaa prosessoitua lihaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutkii lukuvuonna 2024–2025 nuorten ruokailua ja ravintoaineiden saantia yli 3 000 nuoren seurantatutkimuksessa, jonka tiedonkeruu alkoi syyskuussa.
Aiemmassa, vuonna 2021 tehdyssä esitutkimuksessa THL totesi, että nuoret söivät liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Pojat söivät runsaasti punaista ja prosessoitua lihaa. Lisäksi nuorilla useiden ravintoaineiden saanti oli vähäistä suosituksiin verrattuna.
– Esitutkimuksen tulokset osoittivat tarpeen toteuttaa koko Suomen kattava tutkimus. Nuoruusiän ravitsemuksella ja ruokatottumuksilla on pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin.
Heikko ravitsemus kasvuiässä altistaa ylipainolle, sairauksille ja useille sairauksien riskitekijöille sekä on yhteydessä psyykkiseen hyvinvointiin, sanoo tiedotteessa tutkimuksen johtaja Suvi Virtanen.
Esitutkimukseen osallistui satakunta iältään 14–16-vuotiasta nuorta Helsingissä ja Tampereella.
Kansallinen nuorten ravitsemustutkimus toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa. THL:n mukaan Suomesta on tähän asti puuttunut kansallinen tieto nuorten ruoankäytöstä ja ravintoaineiden saannista.
Haastatteluna toteutettavaan tutkimukseen kutsutaan mukaan nuoria 17 eri kunnasta. Osallistujat ovat peruskoulun 7. ja 9. luokan sekä toisen asteen 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoita.
Kunnat ja koulut on valittu siten, että erilaiset maantieteelliset ja sosioekonomiset alueet ovat mahdollisimman laajasti edustettuina.
Haastattelun lisäksi osalta nuorista kerätään verinäytteet, joiden avulla saadaan tietoa ravitsemustilasta ja aineenvaihdunnasta.