Etla: Suomen talous herää kesään mennessä – koronarokote ratkaisevin tekijä
Vuosi 2021 merkitsee koronakriisin loppua, ja Suomen talous herää kesään mennessä, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Koronarokote on ratkaisevin tekijä talouden laskun pysäyttämisessä.
Etla odottaa, että koronakriisin jälkeen talouspolitiikassa siirrytään elvytysvaiheesta sopeutukseen. Siirtymästä tuskin tulee poliittisesti helppo. Tutkimislaitos ennustaa, että hallitus ajoittanee sopeutukset edessä olevaan noususuhdanteeseen.
– Elpymisessä on luonteenomaista, että baarit täyttyvät ja Gran Canaria kutsuu, joten rautakaupat ja gigantit hiljenevät. Kasvun tekijöiden näkökulmasta iloinen vaihe ei kuitenkaan kestä kauaa, muistuttaa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju tiedotteessa.
Hänen mukaansa pitkän aikavälin kasvupotentiaali on Suomessa vain puolentoista prosentin luokkaa. Ellei sitä saada nopeammaksi, edessä on tuskallinen julkisen sektorin sopeutusohjelma.
Etla on koonnut vuoden päätteeksi tutkijoidensa arvioita ensi vuonna esiin nousevista kehityskuluista ja ilmiöistä, joita päättyvä koronavuosi on kiihdyttänyt tai jarruttanut.
Tutkijat pitävät perusteltuna, että koronarokote on ratkaisevin tekijä talouden laskun pysäyttämiseksi. Ilman luotettavaksi koettua rokotetta ihmisten käyttäytymiseen jää liikaa epävarmuuden sumua, jonka sisään ei näe.
Suomen talous selvisi kaikkiaan koronavuodesta pelkoja vähemmällä. Etlan ennusteryhmän mukaan Suomen talouspudotus oli kuluvana vuonna Euroopan pienimpien joukossa.
Teollisuus on menestynyt odotuksia paremmin. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto on pysynyt kasvussa, ja koneiden sekä laitteiden valmistus on pärjännyt eurooppalaisia verrokkeja paremmin.
– Metsäteollisuus uusiutuu, kun paperin tuotanto vähenee, mutta vastaavasti pahvin ja kartongin tuotannon kapasiteetti kasvaa. Myös telakkateollisuus pelastuu tehokkaan rokotteen ansiosta, listaa Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.