EK:n yrityskysely: Pk-sektorille 20 000 uutta työpaikkaa vuonna 2019

Keskusliiton pk-johtaja vaatii tulevalta halitukselta vastauksia osaajapulaan
Yritykset

Pienet ja keskisuuret työnantajayritykset uskovat kysynnän, investointien ja viennin vahvistuvan ensi vuonna, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kysely valottaa. Lähes kolmannes yrityksistä uskoo kasvattavansa henkilöstömääräänsä. Omistajanvaihdostilanteessa olevien yritysten määrä taas kääntyi ensi kertaa laskuun, EK kertoo tiedotteessaan.

Luottamus työllisyyskehitykseen on kasvanut vuodentakaiseen verrattuna. Työntekijämäärän kasvuun uskoo 32 prosenttia yrityksistä ja vähentymiseen 8 prosenttia.

Vuosi sitten työntekijämäärän kasvuun uskoi 28 prosenttia ja vähentymiseen 11 prosenttia vastaajayrityksistä.

Toteutuessaan kehitys tarkoittaisi varovaisenkin arvion mukaan noin 20 000 työpaikan nettolisäystä työllisyyteen, EK luottaa.

Keskusliiton yrittäjyysryhmää vetävä Jari Huovinen näkee omistajanvaihdostilanteessa myönteistä virettä.

– Omistajanvaihdos on tällä hetkellä ajankohtainen arviolta noin 15 000 yritykselle, kun luku vuosi sitten oli 1000 suurempi. Tulos on linjassa marraskuun alussa julkaistun omistajanvaihdosbarometrin kanssa ja viittaa siihen, että yrityskauppamarkkinat ovat vilkastuneet ja toimivat aikaisempaa paremmin.

EK:n pk-johtaja Jouni Hakalan mukaan osaajapula on yksi vakavimmista kysymyksistä yritystoimintaa kehitettäessä ja tulevan hallituksen tuleekin siihen vastata.

– Nyt on tärkeintä huolehtia yrittäjyyden edellytyksistä, jotta positiivinen vire jatkuu. Osaajapula on yksi polttavimmista kysymyksistä yritysten arjessa ja siihen on vaalien jälkeen aloittavan hallituksen vastattava uusilla toimilla.