Järjestöt iskivät vaatimuksensa budjettiriiheen: Ravintolaruoille veroale, väylämaksut poistettava ja yritysten kustannustukea jatkettava
Eri alojen järjestöt ovat tänään lähettäneet terveisensä hallituksen budjettiriiheen, joka on ensi viikolla. Budjettiriihi käydään poikkeuksellisissa oloissa koronapandemian runtelemassa Suomessa.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaatii tiedotteessa, että vientialojen toimintaedellytyksiä pitää vahvistaa laaja-alaisella toimenpidepaketilla. Lisäksi EK:n mukaan yritysten yleisen kustannustuen jatkamisesta on tehtävä päätös, joka mahdollistaa sen hyödyntämisen muun muassa teollisuuden alihankintaketjun pk-yrityksissä.
EK vaatii lisäksi päästökaupan kompensaation jatkamista, väylämaksujen poistamista ja sähköveron laskemista EU:n minimiin ensi vuoden alusta.
EK katsoo, että hallituksen ohjelmalta on pudonnut taloudellinen pohja, jonka myötä aiemmin päätettyjä menolisäyksiä on arvioitava kriittisesti uudelleen. Samalla yritysten kuluja nostavista veronkorotuksista on pidättäydyttävä, esimerkiksi logistiikassa.
Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus katsovat tiedotteessa, että työvoiman tarjontaa voidaan lisätä esimerkiksi alentamalla ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa ja tasoa.
Yhteistoimintalain uudistus ja kilpailukieltosopimusten rajoittaminen taas todennäköisesti nostaisivat nykytilanteessa työllistämiskynnystä, ne katsovat.
Teknologiateollisuuden, Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden mukaan teollisuutta pitää ohjata muokkaamaan raaka-ainepohjaansa ja korvaamaan fossiilisia polttoaineita muun muassa sähköistämällä prosessejaan.
Vientiteollisuuden mukaan budjettiriihessä on hyvä varautua myös siihen, että alkuvuoden globaalin koronakriisin seuraukset alkavat vasta toteutua vientiteollisuudessa.
– Siksi kustannustuki kannattaa pitää voimassa vuodenvaihteeseen, ja sen toimialarajauksista tulee luopua. Lisäksi suoralle yritystuelle voi loppuvuonna olla tarvetta myös keskisuurissa yrityksissä, Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus katsovat.
Insinööriliitto vaatii hallitukselta puolestaan toimia ikääntyneiden työntekijöiden työllisyyden edistämiseksi.
Insinööriliitto pitää valtiovarainministeriön esittämää työttömyysturvan lisäpäivien eli niin sanotun eläkeputken poistoa perusteltuna, jos samalla kohdistetaan toimia ikääntyneiden työllisyyteen.
Insinööriliitto esittää, että jos eläkeputki lyhennetään tai katkaistaan, säästyneet varat kohdistetaan ikäryhmän työllistämistoimiin, kuten palkkatukeen ja henkilökohtaiseen neuvontaan.
Liiton puheenjohtaja Samu Salo katsoo, että esimerkiksi palkkatuella voidaan turvata monen koulutetunkin työuran jatkuminen eläkepäiviin saakka.
– Palkkatuki on liian vähän hyödynnetty mahdollisuus suomalaisessa työllisyyspolitiikassa. Selvitysten mukaan palkkatuen nosto pohjoismaiselle tasolle toisi jo tällä hallituskaudella 36 000 uutta työllistä. Kustannusten kasvua tasoittaa työttömyysturvamenojen vähentyminen ja verotulojen kasvu, Salo sanoo.
Suomen Restonomiliitto vetoaa hallitukseen, että se ottaisi viipymättä käyttöön ratkaisuja koko matkailualan, ja nyt erityisesti Lapin matkailun, pelastamiseksi.
Liitto kannattaa yhdeksi ratkaisuksi niin sanotun matkustajatunnelin luomista ja esittää veronalennusta ravintoloissa tarjottaviin ruoka- ja alkoholiannoksiin.
– Nykyinen matkailualan tilanne on erittäin vaarallinen sekä sen työllisyysvaikutuksen että verotulojen vähenemisen takia. Kaikkiaan 140 000 työpaikkaa on vaarassa, ja esimerkiksi Lapista on tällä menolla katoamassa tuhansia työpaikkoja, sanoo Restonomiliiton puheenjohtaja Niklas Honkalehto.
Valtion tulisi Restonomiliiton mielestä alentaa ensi vuoden loppuun asti alan verotusta niin, että ruoan arvolisävero laskisi 10 prosenttiin ja alkoholin 14 prosenttiin.