Eheytyshoitojen kielto jakoi keskustaa – "Ihmisen pitää saada olla just semmoinen millaiseksi hän syntyy"
Eduskunnassa kuultiin voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan, kun käsittelyssä oli kansalaisaloite eheytyshoitojen kieltämisestä.
Kieltoa vastustetaan hallituspuolueista perussuomalaisissa ja kristillisdemokraateissa, mutta kannatetaan kokoomuksessa sekä Rkp:ssä.
Eheytyshoitojen kieltoa vaaditaan SDP:ssä, vihreissä ja vasemmistoliitossa.
Keskustassa asia on monimutkaisempi omantunnonkysymys.
Kansalaisaloitetta puoltavassa lakivaliokunnassa vaikuttava keskustan Timo Mehtälä jätti mietintöön vastalauseen, mutta puoluekollega Mika Riipi kannatti aloitetta. Toisen vastalauseen jättivät perussuomalaisten Pekka Aittakumpu, Rami Lehtinen ja Juho Eerola.
Eheytyshoidoilla ja -terapioilla tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä hoitomuotoja, joiden tavoitteena on esimerkiksi muuttaa ihmisen seksuaalinen suuntautuminen heteroksi. Eheytyshoitoja tehdään etenkin uskonnollisissa yhteisöissä, mutta myös terveydenhuollossa.
Keskustan Mehtälä oli eduskunnassa sitä mieltä, ettei saatavilla ole kattavaa kuvaa siitä, miten eheytyshoitoja esiintyy Suomessa, kuinka laajasta ilmiöstä on kyse ja miten nykyinen lainsäädäntö jo soveltuu näihin tilanteisiin.
– Kriminalisoinnin tulee aina perustua tarkkarajaiseen määritelmään ja painavaan yhteiskunnalliseen tarpeeseen, hän sanoi.
Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila koki myös, ettei tarjolla ole kattavaa kartoitusta siitä, missä määrin voimassa olevat rikoslain säännökset jo soveltuvat eheytyshoitoihin.
Hän totesi, että kaikenlainen painostaminen, ”oli se sitten henkistä tai hengellistä, on yksinkertaisesti tuomittavaa ja väärin”.
– Lakivaliokunnan asiantuntijakuulemisten perusteella ei ole kuitenkaan selkeää ja kattavaa kuvaa kansalaisaloitteessa tarkoitettujen eheytyshoitojen ilmenemismuodoista, esiintyvyydestä, toteuttajista, uhreista, laaduista ja määristä Suomessa.

Keskustan kansanedustajat Olga Oinas-Panuma ja Petri Honkonen olivat sen sijaan yksiselitteisesti eheytyshoitojen kieltämisen kannalla.
– Ihmisen pitää saada tosiaan olla just semmoinen kuin millaiseksi hän syntyy, ja haluan omasta puolestani myös kiittää tämän aloitteen laatijoita ja myös valiokuntaa erityisen hyvästä työstä, Oinas-Panuma sanoi.
Useat vihreiden ja SDP:n kansanedustajat sanoivat, etteivät eheytyshoidot ole hoitoja ollenkaan, vaan henkistä väkivaltaa.
Oinas-Panuma oli samaa mieltä.
– Seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiä ei voi muuttaa eheytyshoitojen kaltaisilla toimenpiteillä, eivätkä eheytyshoidot minun mielestäni ole nykypäivää, vaan kyllähän ne ovat henkistä väkivaltaa, niin kuin täällä on monesti jo sanottu.
Oinas-Panuman mielestä kansalaisaloite ei ole epämääräinen.
– Haluaisin kyllä muistuttaa, että mehän täällä säädämme juuri semmoisen lain kuin me haluamme ja juuri sillä tarkkuudella, millä se kuuluu.
Petri Honkonen näki, että yhteiskuntajärjestyksen perusperiaatteisiin kuuluu, että ihminen saa olla sellainen kuin hän on.
– Eikä kenelläkään muulla ole oikeutta vasten hänen tahtoaan tai hänelle vahingollisesti yrittää häntä toisenlaiseksi muuttaa.
– Uskon, että tämän mahdollisen lainvalmistelun aikana sitten pystytään selvittämään nämä näkökohdat, joita tässä tämänkin päivän aikana on esitetty: se, tarvitaanko uusia pykäliä, miten nykyisen rikoslain pohjalta voitaisiin edetä, Honkonen huomautti.
Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) mielestä eheytyshoitojen kriminalisointi johtaisi helposti poliisitutkintoihin, syytteisiin, oikeudenkäynteihin, joissa ”ruodittaisiin toisistaan poikkeavin muistikuvin esimerkiksi menneitä, yksittäisiä keskusteluhetkiä tai rukoushetkiä”.
Kokoomuksen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen sen sijaan piti selvänä, että eheytyshoidot tulee kriminalisoida, koska ”näillä hoidoilla on huomattava negatiivinen vaikutus niiden kohteeksi joutuville”.
– Ne voivat aiheuttaa vakavia psyykkisiä haittoja ja mielenterveyden ongelmia, ja vaikka tällä hetkellä rikoslain rangaistussäännöksiä voidaan soveltaa eheytyshoitoihin liittyviin tilanteisiin, niin oikeustila ei missään määrin ole riittävän selkeä eikä kattava, juristitaustainen kokoomusedustaja sanoi.
– Nykyinen oikeustila huomioiden on tärkeää, että tätä rangaistavuutta selvitetään tarkemmin, hän jatkoi.

Vihreiden ryhmänjohtaja Oras Tynkkynen korosti, että eheytyshoidoissa on kyse ”puoskaroinnista ja henkisestä väkivallasta”.
– Jos vaikka edustaja Räsästä, joka tässä edellä painavasti puhui, yritettäisiin käännyttää heterosta homoksi tai jos jotain miestä yritettäisiin käännyttää miehestä naiseksi tai naista mieheksi, siitä ei mitään tule, mutta paljon vahinkoa voidaan saada aikaan.
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew katsoi, että eheytyshoitojen kieltäminen olisi ”suuri virhe ja merkittävä heikennys uskonnon- ja yksilönvapaudelle”.
Garedewin mukaan kiellosta halutaan uusi ase perinteisiä arvoja kunnioittavia ihmisiä vastaan.
– Eheytyshoitojen kieltämisaloite on jälleen yksi vihervasemmistolainen keino pyrkiä demonisoimaan kaikki ajatusmallit ja arvot, jotka eivät ole Setan tavoitteiden mukaisia, hän paalutti.
Garedewin mielestä eheytyshoito ei ole mikään tietty yksittäinen terapiamuoto, vaan sillä voidaan tarkoittaa melkein mitä tahansa.
– Kansalaisaloitteessakaan sitä ei määritellä, koska sitä ei yksinkertaisesti voi määritellä. Se on mahdotonta. Moninaisten käytäntöjen pohjalta olisi erittäin vaikea lähteä muuttamaan rikoslakia, jonka tulee olla täsmällinen ja tarkkarajainen.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski totesi, että ”sitä, mikä ei ole rikki, ei voi korjata eikä eheyttää”.
– Niin sanottu eheytys on ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa loukkaavaa ja myös terveydelle vaarallista. Kenenkään sukupuoli tai seksuaalinen suuntautuminen ei ole ominaisuus, jota tulisi tai jonka voisi korjata.
– Eheytys on väkivaltaa, jolta lain on suojattava jokaista, myös sateenkaari-ihmisiä.
SDP:n kansanedustaja Eemeli Peltonen katsoi kansalaisaloitteen tekijöiden tavoin, että Suomen on syytä liittyä siihen kasvavaan joukkoon Euroopan maita, joissa eheytyshoidot on kriminalisoitu.
Eduskunta äänestää perjantaina siitä, kannattaako se kansalaisaloitteen ehdotusta ryhtyä lainvalmisteluun eheytyshoitojen kriminalisoimiseksi.
– Eduskunnan lakivaliokunnan saatua päätökseen huolellisen työnsä katseet kääntyvät tänne eduskunnan suureen saliin. Toivon, että tästä salista löytyy ensi perjantaina laaja enemmistö, jonka tuella eduskunta lähettää vahvan viestin toimeen ryhtymisestä eheytyshoitojen kieltämiseksi, Peltonen sanoi.