Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
Banner
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Ukraina

CNN: Ukrainan sotilaiden nopea oppimiskyky löi amerikkalaiset kouluttajat ällikällä

22.3.2023 22:15
Lue lisää 
Egypti
Tammikuun lopussa 2011 Egyptissä alkoivat suuret mielenosoitukset diktaattori Hosni Mubarakin hallintoa vastaan. (Kuva: AFP / Lehtikuva)

Egyptissä eletään tiukemman diktatuurin alaisuudessa kuin ennen arabikevättä – "Egypti on tyranniyhteiskunta, jossa suurin osa on pohjalla"

STT-Anssi Rulamo 30.1.2021 12:30, muokattu 30.1.2021 12:57
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Egypti

Kymmenen vuotta sitten Egyptissä puhalsivat muutoksen tuulet. Tammikuun lopussa 2011 maassa alkoivat suuret mielenosoitukset diktaattori Hosni Mubarakin hallintoa vastaan, ja helmikuussa arabikevät tuotti toistaiseksi merkittävimmän poliittisen ruumiinsa, kun Mubarak erosi presidentin virasta ja pakeni maasta.

Moni tarkkailija toivoi, että meneillään oli Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa samanlainen demokratisaation aalto kuin Itä-Euroopassa 1989. Vuonna 2021 tuosta toivosta ei ole jäljellä juuri mitään.

Arabimaailman asukasluvultaan suurimpana maana Egypti symboloi näitä kaatuneita toiveita ehkä parhaiten.

Vaikka maa vältti sellaisen kauhuskenaarion kuin Syyria, jossa kansannousu johti veriseen ja kaoottiseen, edelleen jatkuvaan sisällissotaan, se ei myöskään onnistunut siinä missä Tunisia, jossa on tapahtunut aitoa demokraattista kehitystä.

Sen sijaan Egypti palasi orastavan demokraattisen prosessin jälkeen käytännössä vanhaan.

Vuonna 2013 valtaan sotilasvallankaappauksella noussut entinen puolustusministeri Abdel Fattah al-Sisi on takertunut valtaan rautaisella otteella, ja Egypti on jälleen sotilasdiktatuuri.

Sisin hallinto on tukahduttanut opposition kovin ottein, eikä vapaata mediaa enää ole. Kun katsotaan yksilöiden sosiaalisia ja poliittisia oikeuksia sekä taloudellista oikeudenmukaisuutta, tilanne on jopa heikentynyt arabikevättä edeltäneestä.

–  Kaikilla näillä mittareilla tämän hetken Sisin Egypti on huonompi kuin Mubarakin loppukauden Egypti. Eli jos ajatellaan niitä toiveita joita oli kymmenen vuotta sitten, se on valtava pettymys, sanoo Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola STT:lle.

Sisi on sementoinut valtaansa viime vuosina. Hänet valittiin toiselle presidenttikaudelle peräti 97 prosentin ääniosuudella vuoden 2018 vaaleissa, joita ei pidetty millään lailla vapaina.

Vuonna 2019 Egypti muutti perustuslakiaan niin, että Sisi voi halutessaan jatkaa presidenttinä vuoteen 2030.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maassa on vangittuna 60  000 toisinajattelijaa, vaikka Egyptin hallituksen mukaan maassa ei ole poliittisia vankeja. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan 28 toimittajaa on vangittuna Egyptissä.

Sotilashallinto on pyrkinyt hiljentämään poliittisen vastarinnan nopeasti. Esimerkiksi syksyllä 2019 Kairossa puhkesi protesteja Sisiä vastaan, mutta hallitus tukahdutti ne alkuunsa laajoilla pidätyksillä.

–  Hallinto on oppinut huonoimman mahdollisen läksyn, kitkeä kaiken vapauteen viittaavankin saman tien, sanoi laittomia teloituksia käsittelevä YK:n erityisraportoija Agnes Callamard uutistoimisto AFP:lle.

Egypti kärsii sosiaalisista ja taloudellisista ongelmista, jotka eivät ole ainakaan helpottaneet viimeisen vuosikymmenen aikana. Maan väestö on kasvanut erittäin nopeasti, vuoden 2005 noin 70 miljoonasta jo 100 miljoonaan.

Erittäin nuori väestö yhdistettynä korkeaan työttömyyteen, kasvaneeseen köyhyyteen ja ylikansoitettuihin kaupunkeihin on räjähdysherkkä yhdistelmä.

Huolia aiheuttaa myös taistelu Egyptille kriittisen tärkeistä Niilin vesivaroista, joita Etiopian patohanke uhkaa.

Juusolan mukaan Egyptissä odotetaan yleisesti, että tyytymättömyys väistämättä purkautuu taas jossain vaiheessa laajoina protesteina.

–  Hyvin vaikea arvioida missä vaiheessa se tapahtuu taas. Mutta koko ajan siellä odotetaan sitä seuraavaa aaltoa.

Juusolan mukaan hallinnon kovat otteet vähentävät halukkuutta lähteä kaduille. Sama vaikutus on niillä negatiivisilla kokemuksilla, joka egyptiläisillä on arabikevään kansannousun seurauksista.

–  Ajatellaan, että mitään ei ole saavutettavissa. Ja kun köyhyys on vain lisääntynyt, suurella osalla ihmisistä menee kaikki aika siihen että hankkii jokapäiväistä leipäänsä. Ei ehdi ajatella mitään muuta kysymystä.

Viimeisen vuoden aikana taloustilannetta on kurjistanut entisestään koronaviruspandemia.

Egyptissä on todettu reilut 160  000 tartuntaa ja kirjattu reilut 9  000 koronakuolemaa, mikä on sen väkilukuun nähden melko vähän. Toisaalta maassa on myös testattu hyvin rajallisesti.

Sisin hallinnolla on moninaisista ongelmista huolimatta myös aitoa kannatusta Egyptissä, etenkin niiden keskuudessa, jotka pelkäävät islamistien nousua valtaan.

Islamistinen Muslimiveljeskunta hallitsi Mubarakin kaatumisen jälkeisiä vapaita vaaleja, ja Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi nousi presidentiksi vuonna 2012.

Moni egyptiläinen vieroksui itsevaltaisia otteita omaksunutta Muslimiveljeskuntaa, jonka pelättiin kaventavan radikaalisti uskonnollisia perusvapauksia.

Mursin hallintoa ja Muslimiveljeskuntaa vastaan puhkesi 2013 laajoja protesteja, joiden päätteeksi armeija kampesi Mursin vallasta. Uusi sotilashallinto julisti taas Muslimiveljeskunnan laittomaksi terroristijärjestöksi.

Sisin suosio oli tuossa vaiheessa suurimmillaan.

–  Moni kaipasi turvallisuutta ja vakautta, kun oli ollut hyvin epävakaat vuodet, Juusola sanoo.

Vaikka sotilasdiktatuurin todellista kannatusta on vaikea mitata, on sen Juusolan mukaan arvioitu sulaneen vuosien kuluessa.

Nykyinen vakaus ja vastarinnan vähäisyys perustuukin enemmän hallinnon koviin otteisiin kuin aitoon suosioon. Jotkut egyptiläiset kuitenkin näkevät vakaan sotilashallinnon pienempänä pahana kuin uuden kaaoksen tai islamistien valtaannousun.

Islamistien kannatuspohjakin on todennäköisesti heikompi kuin 2010-luvun alussa, sillä Mursin lyhyeksi jäänyt valtakausikaan ei tuottanut egyptiläisille erityisen positiivisia kokemuksia.

Vakaus on ollut Sisin hallinnon valttikortti myös ulkopolitiikassa. Saudi-Arabia ja muut Persianlahden öljyvaltiot sekä Israel ovat tukeneet vahvasti nykyistä sotilashallintoa.

–  Nämä toimijat näkevät ensisijaisena tavoitteena Egyptin suhteen tämän vakauden demokraattisuuden sijaan, Juusola toteaa.

Ulkovaltojen vaikutus onkin Juusolan mukaan ollut yksi syy siihen, miksi Egypti ei kyennyt samanlaiseen demokraattiseen siirtymään kuin Tunisia.

Toisin kuin 11 miljoonan asukkaan Tunisia, Egypti on yksi alueen keskeisimmistä valtioista, ja muilla alueen mahtimailla on ollut vahva intressi vaikuttaa sen kehitykseen. Esimerkiksi Israelille Muslimiveljeskunnan johtama Egypti oli riski.

Sisin aikana Egypti on asemoitunut vahvasti Saudi-Arabian johtamaan liittoumaan ja ollut taas hyvissä väleissä Israelin kanssa. Länsivalloista Sisi on saanut vahvaa tukea esimerkiksi Ranskalta Emmanuel Macronin presidenttikaudella.

Yhdysvallat on Egyptin pitkäaikainen liittolainen ja taloudellinen tukija, mutta Joe Bidenin nousu presidentiksi saattaa mutkistaa maiden suhteita hieman.

Donald Trumpin hallinnolta ei tullut Sisiä kohtaan käytännössä lainkaan painostusta ihmisoikeuskysymyksiin liittyen, mutta Bidenin hallinnolta saattaa olla tiedossa jonkinlaista painetta.

Israel ja muut Yhdysvaltain Lähi-idän liittolaiset voivat kuitenkin pyrkiä hillitsemään tätä ja korostaa Egyptin vakauden tärkeyttä. Bidenilla tuskin riittää myöskään diplomaattisia paukkuja keskittyä Egyptiin.

Barack Obaman hallinto sai vuonna 2011 Lähi-idässä kritiikkiä siitä, että se antoi liittolaisensa Mubarakin kaatua. Voi hyvin olla, että tuolloin varapresidenttinä ollut Biden muistaa tämän ja ottaa varovaisen linjan Egyptin suhteen.

Päästäkseen Tunisian tielle Egyptin poliittisilta toimijoilta olisi pitänyt löytyä enemmän kompromissihalukkuutta.

Mubarakin kaatumisen jälkeisessä tilanteessa mikään maan poliittisista voimista ei ollut halukas kompromisseihin, mikä lisäsi konflikteja ja vastakkainasettelua, ja johti lopulta siihen että armeija otti vallan pysyvästi.

Egyptissä armeijan rooli on myös koko ajan ollut keskeisempi kuin Tunisiassa. Sotilaat olivat tärkeässä asemassa jo vuoden 2011 väliaikaishallinnossa, eikä armeija ole ollut halukas päästämään irti vallasta.

Egyptin ja Tunisian yhteiskunnatkin ovat erilaiset. Tunisiassa on laajempi keskiluokka, ja demokraattisilla ihanteilla oli ennestään vahvempi asema. Tunisia on myös etnis-uskonnollisesti yhtenäisempi maa.

–  Egypti on tyranniyhteiskunta, jossa suurin osa on pohjalla ja keskiluokan osuus on pieni, ja eliitti on siellä kaukana ylhäällä, Juusola huomauttaa.

Arabikevään muistot ja pinnan alla kupliva tyytymättömyys tarkoittavat sitä, että Sisinkään valta ei välttämättä ole pysyvää, sillä kansa tietää nyt, että vallanpitäjien kaataminen on mahdollista. Tällä hetkellä syytä lyhyen tähtäimen optimismiin poliittisten vapauksien lisääntymisestä ei kuitenkaan juuri ole.

Lue myös

Venäjän puolustusministeri käveli pois haastattelusta – Tämä kysymys oli liikaa

Jokainen sota päättyy rauhaan. Näin totesi Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu, kun puolustusministeriön ylläpitämä media...
23.3.2023 11:33

Ulkoministeri Haavisto: Kun Suomen Hornetit ovat käyttöikänsä päässä, niissä on aika vähän lahjoitettavaa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi tänään mediatilaisuudessa, että siinä vaiheessa kun Suomen nykyiset...
23.3.2023 11:33

Veturinkuljettajien lakko päättyy, junat liikkeelle perjantaina aamuyöllä

Työehtosopimus sisältää laajan hankkeen, jolla tuetaan työhyvinvointia sekä työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista epäsäännöllisessä vuorotyössä.
23.3.2023 11:19
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

Arabikevät Egypti Ulkomaat

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Kärnä: Tämä on syy Helsingin vihreiden kannatuskatoon – ”Näin se nyt vaan on”
Uutiset | 22.3.2023 11:29
Tulihan se sieltä – maastohiihdossa astuu voimaan täyskielto, jota on puuhasteltu vuosia
Uutiset | 22.3.2023 19:22
Tämän EU-maan asetuotanto tahkoaa ennätyksiä – Työvoimaa houkutellaan rantalomilla
Uutiset | 22.3.2023 10:50
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28
Arvio Xin vierailusta: Putin ei saanut haluamaansa
Uutiset | 22.3.2023 13:29
Moskovalaiset opiskelijat järkyttyivät: Valmistumiselle yllättävä lisäehto
Uutiset | 21.3.2023 12:41
Juuri nyt: Zaporižžja Venäjän tykistötulessa – Zelenskyi julkaisi videon
Uutiset | 22.3.2023 13:59
CNN: Ukrainan sotilaiden nopea oppimiskyky löi amerikkalaiset kouluttajat ällikällä
Uutiset | 22.3.2023 22:15
Venäjän puolustusministeri käveli pois haastattelusta – Tämä kysymys oli liikaa
Uutiset | 23.3.2023 11:33
Britannian uraaniammukset saivat Kremlin kiehumaan – ”Pakko toimia”
Uutiset | 22.3.2023 23:00
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28
Kärnä: Tämä on syy Helsingin vihreiden kannatuskatoon – ”Näin se nyt vaan on”
Uutiset | 22.3.2023 11:29
Moskovalaiset opiskelijat järkyttyivät: Valmistumiselle yllättävä lisäehto
Uutiset | 21.3.2023 12:41
Kotien pakkoremonttien kannattajilla on ”vajavainen arjen ymmärrys”, näkee keskustan Eeva Kalli
Uutiset | 16.3.2023 14:50
Kreml uhoaa: Ukrainan lännestä saamat hävittäjät tullaan tuhoamaan
Uutiset | 17.3.2023 13:07
Tulihan se sieltä – maastohiihdossa astuu voimaan täyskielto, jota on puuhasteltu vuosia
Uutiset | 22.3.2023 19:22
Tämän EU-maan asetuotanto tahkoaa ennätyksiä – Työvoimaa houkutellaan rantalomilla
Uutiset | 22.3.2023 10:50
Tiedustelu: Wagner lupaa ministeristä miljoonien tapporahaa
Uutiset | 16.3.2023 11:38
TK: Jos tietäisit, mitä kaikkea tölkin pinnalla voi olla, miettisit juomista kahdesti – tutkimuksen tulos suorastaan puistattaa
Uutiset | 21.2.2023 22:11
Yllättävä arvio Bahmutista: Tästä syystä Wagner jarruttelee
Uutiset | 10.3.2023 9:50
WSJ: Ukrainan liittolaiset hermostuivat – Tämä Euroopan maa itsepintaisesti kriittisten asetoimitusten esteenä
Uutiset | 1.3.2023 22:15
Ukrainan sotilaat ihastuivat Challenger-tankkeihin – Yllättyivät tästä peribrittiläisestä varustelusta
Uutiset | 23.2.2023 22:00
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Tutkimustulos kertoo: Muistisairauden riskiä voi pienentää yllättävällä tavalla
Uutiset | 5.3.2023 22:00
Tutkimus: Suosiota saanut makeutusaine lisää merkittävästi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä
Uutiset | 1.3.2023 22:00
ISW: Venäjän hiljaisuus sodan vuosipäivänä kertoo todennäköisesti tästä
Uutiset | 25.2.2023 16:35
Venäjä toisti ”äärimmäisen tuskallisen” virheen ja menetti 130 tankkia
Uutiset | 3.3.2023 22:15

Uusimmat

Ulkoministeri Haavisto: Kun Suomen Hornetit ovat käyttöikänsä päässä, niissä on aika vähän lahjoitettavaa
Uutiset | 23.3.2023 11:33
Venäjän puolustusministeri käveli pois haastattelusta – Tämä kysymys oli liikaa
Uutiset | 23.3.2023 11:33
Veturinkuljettajien lakko päättyy, junat liikkeelle perjantaina aamuyöllä
Uutiset | 23.3.2023 11:19
Ranskassa suuri osa junaliikenteestä on pysähdyksissä lakkojen takia, taustalla Macronin eläkeuudistus
Uutiset | 23.3.2023 11:14
”Suomi ja Ruotsi Naton ovesta vierekkäin tai peräkkäin” – Puolustusministeri Antti Kaikkonen kiersi Satakuntaa
Uutiset | 23.3.2023 11:08
Keskustan Könttä: Marinin pysäytettävä aloittamansa Hornet-hämmennys Suomessa ja ulkomailla
Uutiset | 23.3.2023 10:57
Maatalouden tukia maksettiin viime vuonna 2,13 miljardia euroa – tuen saajien määrä on pienentynyt
Uutiset | 23.3.2023 10:54
”Työvoitto” – EU pääsi sopuun meriliikenneasetuksesta, talvimerenkulku huomioitiin neuvotteluissa
Uutiset | 23.3.2023 10:08
Presidentin kanslia STT:lle: Ukraina ei ole ollut Hornet-asiassa yhteydessä presidenttiin tai kansliaan
Uutiset | 23.3.2023 9:59
”Ei blokkipolitiikkaan” – Vanhanen: Keskustalle tärkeät asiat eivät tunne oikeisto-vasemmisto-jakoa
Uutiset | 23.3.2023 9:55
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Keskusta sai lisää virtaa vaalityöhön uusimmasta gallupista
Pääkirjoitus | 22.3.2023 21:00
Vaalikeskustelujen perusteella on vaikea uskoa, että Suomi on maailman onnellisin maa
Pääkirjoitus | 21.3.2023 21:00
Ikäluokkien pieneneminen räjäyttää koulutuksen rakenteet
Pääkirjoitus | 20.3.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Annika Saarikko luotsaa keskustan kampanjaa toiveikkaana – ”Vaalit ratkotaan loppumetreillä”
Uutiset | 18.3.2023 8:00
Pikahälytyksellä ison seutukunnan ehdokkaaksi – Eija Nivala hakee jatkoa kahdeksan päivän mittaiselle kansanedustajauralleen
Uutiset | 19.3.2023 8:00
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Ulkoministeri Haavisto: Kun Suomen Hornetit ovat käyttöikänsä päässä, niissä on aika vähän lahjoitettavaa
Uutiset | 23.3.2023 11:33
Venäjän puolustusministeri käveli pois haastattelusta – Tämä kysymys oli liikaa
Uutiset | 23.3.2023 11:33
Veturinkuljettajien lakko päättyy, junat liikkeelle perjantaina aamuyöllä
Uutiset | 23.3.2023 11:19
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Suurvaltaideoista kohtuullisuuteen – kuunnellaan kenttää
Mielipide | 23.3.2023 8:58
Suomi on metsien suurvalta
Mielipide | 23.3.2023 8:55
Ikäihmisille riittävästi ravintoa ja terveyttä kustannusvaikuttavasti
Mielipide | 23.3.2023 8:52
On tehtävä valinta
Mielipide | 23.3.2023 8:30
Sähköbussit vai ratikka?
Mielipide | 16.3.2023 8:30
Vetoomus tasavallan presidentille
Mielipide | 17.3.2023 10:01
Loppukiri kohti keskustan vaalivoittoa
Mielipide | 20.3.2023 11:50
Hornet-jupakassa on peränsä
Mielipide | 15.3.2023 8:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
”Suomi ja Ruotsi Naton ovesta vierekkäin tai peräkkäin” – Puolustusministeri Antti Kaikkonen kiersi Satakuntaa
Uutiset | 23.3.2023 11:08
Keskustan vaalimainoksia on rikottu järjestelmällisesti Keski-Pohjanmaalla – ”Eivät ole enää yksittäisiä kolttosia”
Uutiset | 21.3.2023 14:42
Keskustan Mattilalle tasa-arvopalkinto
Uutiset | 19.3.2023 16:00
Kärnän kampanja ilkivallan kohteena Helsingissä
Uutiset | 19.3.2023 12:23
Keskustan Mattilalle tasa-arvopalkinto
Uutiset | 19.3.2023 16:00
Annika Saarikko luotsaa keskustan kampanjaa toiveikkaana – ”Vaalit ratkotaan loppumetreillä”
Uutiset | 18.3.2023 8:00
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)