Duodecim: Valinnanvapausmalli johtaa potilaiden pallotteluun, kansantaloudelle suuret tappiot
Lääketieteellisen aikakauskirja Duodecimin pääkirjoituksessa arvovaltainen joukko lääkäreitä ja alan professoreita ottaa kantaa sote-uudistuksen valinnanvapaussäännöksiin.
Sen mukaan valittu malli rikkoo perusoikeuksia ja tekee myös tyhjäksi integraatiotavoitteen, josta kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat yhdessä sopivat vuonna 2014.
Allekirjoittajat toivovat, että lakiluonnosta remontoidaan laajemminkin kuin vain perustuslaillisesta näkökulmasta.
Kirjoituksen mukaan hoidon saumattomuus eli integraatio on kansainvälisen kokemuksen perusteella keskeisin keino turhien hoidon vaiheiden välttämiseksi ja kustannuskehityksen hallitsemiseksi.
Integraation päämääränä piti olla, että alueellisten hoito- ja hoivakokonaisuuksien johto, rahoitus ja päätöksenteko olisivat yhdellä taholla. Tavoitteesta kuitenkin luovuttiin hallituskriisin uhatessa.
– Tuoreeseen valinnanvapauslakiin integraatio on sovitettu kovin kömpelösti, jopa niin, että palveluiden parempi sujuvuus jää haaveeksi. Ehdotettu ratkaisu tulee todennäköisesti kasvattamaan kustannuksia, Duodecimissa ennustetaan.
Pääkirjoituksen allekirjoittajat pelkäävät, että potilaat joutuvat pallottelun kohteeksi ja suurimmat tappiot koituvat kansantaloudelle.
– Omien kustannusten välttely alkaa kukoistaa ennen näkemättömällä tavalla, kuin toimijat alkavat siirrellä hoitovastuita toisilleen omaa taloudellista hyötyään tavoitellen. Suurin hyötyjäryhmä ovat riitoja ja vastuita selvittävät juristit, pääkirjoituksessa arvioidaan.
Suomessa integraation rakentamista ei tarvitse aloittaa tyhjästä, sillä jo vuosikausia on Duodecimin mukaan tehty töitä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraation vahvistamiseksi.
Esimerkiksi kelpaa suomalainen astman hoito-ohjelma, jota he pitävät edelläkävijänä koko maailmassa. Siinä kaikki kustannukset palvelujärjestelmän ulko- ja sisäpuolella on kerätty yhteen monien vuosien aikasarjaksi.
– Se on todellisen hoitointegraation ylittämätön esimerkki, joka on kunniaksi koko Suomelle.
Kantansa ilmaisevat lääkärit eivät vastusta valinnanvapautta sinänsä.
– Kyse on sen järkevästä toteuttamisesta.