CNN pitää Suomen perustulokokeilua radikaalina
Vuoden alusta käynnistynyt perustulokokeilu on jälleen saanut kansainvälistä huomiota osakseen, kun CNN eilen uutisoi Suomen ”radikaalista kokeilusta”.
Tiistaina The Guardian kertoi, että Suomi maksaa ensimmäisenä Euroopan maana työttömilleen perustuloa.
Perustulo on nostanut Suomea maailmankartalle reilun vuoden aikana useaan kertaan. Vuosi sitten joulukuussa kerrottiin sen suorastaan villitsevän maailmalla.
Ainakin talouslehti Forbes, amerikkalaissivusto Mashable, The Times, brittiläinen Telegraph ja taloussivusto Bloomberg hehkuttivat suomalaisten perustulosuunnitelmia.
Kela on saanut kertomansa lukuisia yhteydenottoja ulkomaalaisilta medioilta ja tutkijoilta. Kiinnostuneita on oltu muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Puolassa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Ranskasta, Sveitsistä, Belgiasta, Valko-Venäjältä, Meksikosta, Kanadasta, Yhdysvalloista, Taiwanista, Japanissa ja Australiassa.
Kelan tutkija Ville-Veikko Pulkka onkin todennut perustulokokeilun tuoneen Suomelle enemmän myönteistä huomiota kuin mikään yksittäinen maabrändikampanja olisi onnistunut tuottamaan.
Maanantaisessa uutisessaan CNN esittelee perustulon ideaa ja kokeilun toteutustapaa.
Siinä kerrotaan myös, ettei Suomi pitele käsissään aivan uniikkia ideaa. Ainakin vähän vastaavanlaisia on testattu muuallekin. Italialaisessa Livornon kaupungissa on kesäkuusta lähtein maksettu perustuloa sadalle köyhimmälle perheelle. Vuoden alusta mukaan on päässyt seuraavaksi köyhimmät sata perhettä.
Perustulokokeiluista on CNN:n mukaan keskutelu myös anadassa, Islannissa, Ugandassa ja Brasiliassa. Sveitsin hanke peräti 2 500 euron perustulosta kaatui kansanäänestykseen, jossa sitä vastusti kolme neljästä äänestäneestä.
Parhaana esimerkkinä perustulosta CNN pitää Alaskan järjestelmää. Siellä asukkaat ovat saaneet vuodesta 1980 lähtien vuosittain rahaa eräänlaisina osinkoina valtion öljytuotoista.