Butshan pappi sivaltaa patriarkka Kirilliä: Hänen Jumalansa nimi on Vladimir Putin

Ukrainan sota

Venäläisjoukkojen hirmuteoista toipuvan Butshan kaupungin pappi Andriy Galavin pitää uskonveljensä, ortodoksisen kirkon johtaja Kirillin suhtautumista Ukrainan sotaan ”hyvin tuskallisena”.

Patriarkka Kirill on esiintynyt Venäjän hyökkäyssodan innokkaana tukijana. Uskonnollisen johtajan mukaan kyseessä on perinteisten kristillisten arvojen taistelu ”pimeän voimia” vastaan.

Murhatuille tai muuten sodan keskelle joutuneille ukrainalaisille Kirill ei ole osoittanut myötätuntoa. Pappi Galavin kertoo The Times -lehden haastattelussa pohtineensa paljon Kirillin toimintaa.

– Hän on uskonveli, ainakin nimellisesti. Mutta hän hyväksyy siviilien, naisten ja lasten murhaamisen. Ja sitten hän sanoo kyynisesti, ettei Venäjä ole hyökännyt kenenkään kimppuun. Ihmiset kysyvät minulta, uskooko hän Jumalaan. Ajattelen, että hän uskoo sellaiseen Jumalaan, jonka voi ottaa taskusta esiin, kun se sopii hänelle. Tai ehkä hänellä on toinen Jumala, sellainen, joka kulkee nimellä Vladimir Putin.

Butshan kaupungin kauheudet paljastuivat huhtikuun alussa, kun Ukrainan joukot ottivat alueen takaisin hallintaansa.

Kaupungista löytyi satojen ihmisten joukkohauta, sekä kidutuskammioiksi epäiltyjä kellareita. Venäläismiehityksestä selvinneet ovat kertoneet kylmäverisistä teloituksista ja raiskauksista.

Kaikkiaan Butshan taisteluissa kuoli yli tuhat ihmistä.

Järkyttävistä tapahtumista huolimatta pappi Galavin sanoo, ettei ihmisten pitäisi muuttua pahoiksi, vaikka he taistelevat pahuutta vastaan.

Hän kuitenkin myöntää, ettei pysty vielä antamaan anteeksi venäläisten tekoja.

– Emme tiedä, kuinka monta vuosikymmentä kestää, kunnes olemme valmiita antamaan anteeksi.

Pappi Galavin on pohtinut myös sitä, miksi Jumala salli Butshan hirmutekojen tapahtuvan.

– Se ei ollut Jumala, joka tappoi. Se ei ollut Jumala, joka raiskasi. Se ei ollut Jumala, joka löi ovet sisään ja lähetti pesukoneet sekä televisiot Venäjälle.