Bitcoinin pörssikauppa käynnistyi – Rehn varoittaa virtaalivaluutan riskeistä
Virtuaalivaluutta bitcoinin arvo nousi enimmillään jo yli 18 000 dollariin, kun virtuaalivaluutan pörssikauppa käynnistyi chicagolaisessa Cboe-pörssissä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa.
Cboe on ensimmäinen merkittävä globaali pörssi, jossa voi käydä kauppaa bitcoinilla. Pörssissä käydään kauppaa bitcoin-futuureilla.
Kaupankäynti futuureilla alkoi 15 000 dollarin hinnalla, mutta hinta nousi kaupankäynnin edetessä enimmillään yli 18 000 dollariin.
Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan johtokunnan jäsen Olli Rehn varoittaa MTV Uutisissa Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen riskeistä.
Rehnin mukaan Bitcoinin arvonnousussa on kaikki hintakuplan ainekset, ja johdannaiskaupalla saattaa laajentuessaan olla vaikutuksia jopa rahoitusjärjestelmän vakauteen.
Keskuspankit seuraavat Rehnin mukaan huolestuneena virtuualivaluuttamaailman kehitystä.
– Niillä (virtuaalivaluutoilla) ei ole mitään oikeudellista suojaa, ei myöskään talletussuojaa, ja tietysti riskit ovat suuret yksittäiselle sijoittajalle. Jokainen sijoittaa käytännössä omalla vastuullaan, sanoo Rehn.
Voimakas kiinnostus bitcoin-kauppaa kohtaan johti siihen, että kaupankäynnin alkaessa Cboe-pörssin nettisivut jumiutuivat. Tämä ei pörssin mukaan kuitenkaan keskeyttänyt kaupankäyntiä, sillä kauppaa käydään nettisivuista riippumattomassa järjestelmässä.
Bitcoinin arvo on noussut rivakasti viime viikkoina.
Marraskuussa virtuaalivaluutan arvo nousi ensi kertaa yli 10 000 dollarin rajan, ja viime viikolla sen arvo nousi enimmillään lähes 17 000 dollariin. Tämän vuoden alussa bitcoinin arvo liikkui vain noin tuhannessa dollarissa.
Viranomaiset ovat varoitelleet virtuaalivaluutoista, joiden arvo on perinteisesti heilahdellut voimakkaasti.
Myös Cboe on varautunut bitcoinin arvon voimakkaisiin heilahteluihin. Kaupankäynti bitcoinilla katkaistaan kahdeksi minuutiksi, jos hinta nousee tai laskee yli kymmenen prosenttia.
Markkina-asiantuntijat ovat varoittaneet bitcoinin sisältämistä riskeistä, sillä virtuaalivaluutalla ei esimerkiksi ole takanaan minkäänlaista keskuspankkia.
Yhdysvaltain viranomaisia onkin kritisoitu siitä, että he ovat sallineet bitcoin-kaupan käynnistymisen ilman riittävää riskien analysointia.
Bitcoin-kaupan uutuuden vuoksi useimmat rahoitusalan suurimmista toimijoista eivät ole vielä ryhtyneet tarjoamaan virtuaalivaluuttaan liittyviä palveluja. Suurimmista pankeista vain Goldman Sachs ja ABN Amro välittävät bitcoin-kauppoja.