Autoalan keskusliiton mukaan kokonaisuus hyvä, mutta autokannan uudistamiseen tarvitaan lisää paukkuja

Liikenne

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa katsoo, että autokannan uudistumiseen pitää kiinnittää vielä nykyistä enemmän huomiota.

–  Päästöjä saadaan alas, jos uusia autoja saadaan markkinoille, jotta se autokanta uudistuu, hän sanoo.

Rissan mukaan Euroopassa autoteollisuus tuottaa tällä hetkellä todella paljon vähäpäästöisiä autoja EU-komission tavoitteiden mukaisesti, sillä sanktiot ovat niin kovat.

Hänen mukaansa on hyvä, että Suomessa autokannan uudistamiseen tähtäävät muutokset kuten autojen romutuspalkkio ja työsähköautojen tuki ovat jo voimassa. Niitä pitäisi kuitenkin Rissan näkemyksen mukaan tulla vielä lisää.

Rissa katsoo, että kaiken kaikkiaan liikenne- ja viestintäministeriön lausunnolle laittama esitys päästöttömän tieliikenteen suunnitelmasta on oikeansuuntainen.

–  Nyt mennään voimakkaasti eteenpäin ja hyvään suuntaan. Hyvä paperi kaiken kaikkiaan, vaikka paljon tutkittavaa ja selvitettävää vielä on, hän sanoo.

Autoalan Keskusliitolle on erityisen tärkeää, että polttoaineveroa ei enää koroteta.

–  Polttoaineveroa on korotettu tänä vuonna melkoisesti eli noin 250 miljoonaa. Sitten vielä poistettiin tämä parafiinisen dieselin tuki, joka on reilu 100 miljoonaa. Se tie on mielestäni käyty nyt läpi. Polttoaineveron korottamisella asiaa ei enää pitäisi ajaa, vaan nimenomaan muilla toimilla, Rissa sanoo.