Saksalaiset hurahtivat aurinkopaneeleihin
Aurinkosähkön hyödyntämiseen ei tarvita omakotitalon kattoa, vaan muutaman paneelin voi asentaa myös kerrostaloasunnon parvekkeelle. Saksassa tällaisia pieniä aurinkosähköjärjestelmiä oli virallisen tiedon mukaan asennettu viime vuoden loppuun mennessä 800 000 kappaletta.
Määrä on kaksinkertainen vuoden takaiseen ja peräti kymmenkertainen vuoden 2022 tilanteeseen verrattuna.
Todellinen määrä lienee kuitenkin jotain kolmen miljoonan luokkaa, sillä läheskään kaikki kuluttajat eivät ole rekisteröineet järjestelmäänsä virallisesti – eikä se pakollista nykyisin olekaan.
Parvekevoimalat on helppo asentaa, mutta niiden tuotto on luonnollisesti paljon katolla olevia paneeleita vähäisempi. Ne ovat kuitenkin halvempia, ja myös käyttöönotto on helppoa. Virtaa riittää hyvinkin tietokoneen tai kännykän lataamiseen, ehkä myös pesukoneellisen pyöräyttämiseen.
Berliiniläinen Jens Sax asennutti paneelit parvekkeelleen elokuussa ja laskee säästäneensä tähän mennessä sähkölaskussa noin 79 euroa. Kännykässä oleva sovellus näyttää tuoton olevan varsin vaatimatonta keskellä talvea lumihiutaleiden leijaillessa parvekkeelle.
Vaimo Mirjam Sax kehottaa tästä huolimatta myös muita seuraamaan esimerkkiä.
– Jos on parveke ja siellä vähän aurinkoa, niin voi asennuttaa paneelin tai kaksi ja katsoa, kannattaako. Se on helppoa ja jokaiselle budjetille löytyy sopiva hinta, hän sanoo.
Aurinkopaneeleiden lisääntymistä on vauhdittanut Saksassa energian hinta, joka on laskenut vuoden 2022 huippulukemista mutta on edelleen eurooppalaisittain korkealla tasolla.
Mielipidekyselyiden mukaan elinkustannusten nousu on yksi äänestäjien päähuolenaiheista helmikuun ennenaikaisten parlamenttivaalien lähestyessä.
Mahdollisten säästöjen lisäksi aurinkovoimabuumia ovat vauhdittaneet viranomaisten päätökset. Parvekkeelle asennettaville paneeleille ei esimerkiksi enää vaadita vuokra-asunnon varsinaisen omistajan tai kerrostalon isännöitsijän lupaa.
Frankfurtissa asuva Christoph Stadelmann osti tämä vuoden alussa 650 euroa maksavan aurinkosähköjärjestelmän, jonka hinnasta kaupunki maksoi puolet. 60-vuotias opettaja laskeskelee investoinnin maksavan itsensä takaisin säästöinä jo kolmessa vuodessa.
Aurinkosähköjärjestelmiä myyvän berliiniläisen Sonnenrepublik-yrityksen johtajan Oliver Langin mukaan parvekepaneeleiden hinta kuolettuu huomattavasti nopeammin kuin suuremmissa järjestelmissä.
– Tyypillisten katolla olevien tehokkaiden aurinkopaneeleiden hinnat lähtevät 15 000 eurosta. Ne maksavat itsensä takaisin 15 vuodessa, hän vertaa.
Langin mukaan pienillä aurinkosähköjärjestelmillä ei ollut vielä kuusi vuotta sitten Saksassa kummoistakaan markkinarakoa.
Tilanne alkoi muuttua koronapandemian aikana, kun ihmisillä oli enemmän aikaa olla kotona. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja pelko sähkön riittävyydestä vauhdittivat myyntiä entisestään.
Euroopan suurin talous Saksa on luopunut ydinvoimasta ja kaasuhanat Venäjältä ovat myös sulkeutuneet maassa, joka oli aiemmin suurin venäläisen kaasun ostaja Euroopassa. Nyt Saksa toivoo saavansa vuoteen 2030 mennessä neljä viidesosaa energiastaan uusiutuvista energialähteistä.
Pienet parvekkeilla olevat aurinkosähköjärjestelmät ovat toistaiseksi pisara tässä meressä. Aurinkoenergian tutkija Leonhard Probst Frauenhofer-instituutista arvioi niiden vastaavan noin kahta prosenttia Saksan nykyisestä sadan gigawatin aurinkoenergiakapasiteetista.
Probst uskoo osuuden kuitenkin nousevan ja pienten järjestelmien edistävän aurinkoenergian yleistymistä muutenkin. Kyse on eräänlaisesta porttiteoriasta.
– Niillä on kasvatuksellinen vaikutus kun ne tutustuttavat suuremman määrän ihmisiä aurinkoenergiaan ja rohkaisevat heitä ehkä investoimaan entistä tehokkaampiin järjestelmiin, Probst sanoo.