Asiantuntijat IS:lle Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä: "Tässä muhii uusi lautaskiista"

Nato

Ilta-Sanomien haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että Suomen mahdollinen jäsenyys puolustusliitto Natossa voisi aiheuttaa uuden lautaskiistan presidentin ja pääministerin välille.

Viimeksi vastaava kiista nousi siitä, kuka edustaa Suomea Euroopan unionin huippukokouksissa.

Vaikka Suomi ei ole virallisesti ilmoittanut haluavansa Naton jäseneksi, päättäjien keskuudessa on jo virinnyt epäilyksiä uudesta lautaskiistasta.

Perustuslaki ei nimittäin ota kantaa siihen, edustaisiko Suomea Naton huippukokouksissa presidentti vai pääministeri.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén arvioi, että Suomesta kokouksiin osallistuisi presidentti, jos muistakin Nato-maista paikalla olisi ylin poliittinen johto.

– Perustuslain kirjaimen viesti tässä kohdassa on selvä. Se on presidentti, joka johtaa ja presidentti toimii yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Ajatuspaja Nordic West Officen toimitusjohtaja, filosofian tohtori Risto E.J. Penttilä toteaa, että sotilaalliset komentoasiat kuuluvat tasavallan presidentille, mikä puoltaa presidentin johtavaa asemaa Nato-asioiden hoitamisessa.

Ratkaisu ei kuitenkaan ole hänen mukaansa ongelmaton.

– Kyllä tässä muhii uusi lautaskiista.

Myös Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio näkee tilanteessa ”hankauskohtia”.

– En väitä, että tästä tulisi suurta draamaa, mutta aineksia hankaukseen ja jännitteisiin on olemassa ja jännitteet tulevat korostumaan, mikäli presidentti ja pääministeri eivät tule toimeen keskenään.