Annika Saarikko huolissaan K-Studiossa: "Mihin menivät kunnille ennaltaehkäisevään perhetyöhön myönnetyt 120 miljoonaa euroa"

Perhepolitiikka

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko esitti torstain K-Studion lähetyksessä huolensa kuntien ennaltaehkäisevään perhetyöhön annettujen lisäresurssien kohtalosta.

– Hallitus myönsi viime kesänä kunnille yhteensä 120 miljoonaa euron lisämäärärahan ennaltaehkäisevään perhetyöhön ja lastensuojeluun. Minua on jäänyt vaivaamaan, mihin kunnat ovat nämä rahat käyttäneet, hän heitti ilmaan kysymyksen.

Tuoreena esimerkkinä Saarikko nosti esiin kuntien toiminnan ja priorisoinnin koronarokotusten aikana. THL:n mukaan käynnit terveydenhoitajalla ovat vähentyneet 20 prosenttia.

– Suomalaiset kunnat tekevät karhunpalveluksen, jos ne ottavat rokotusten varjolla hoitajaresursseja pois ennaltaehkäisevien perhepalvelujen perustyöstä, ministeri ihmettelee.

Annika Saarikko ja Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch keskustelivat K-Studiossa yhdestä keskustan tärkeimmistä kuntavaaliteemoista eli ”miten teemme Suomesta ja kunnista paremman perheille”. Aihe on noussut ajankohtaiseksi myös Rotkirchin tekemän selvityksen tultua julki keskiviikkona.

Rotkirch kehui keskustaa perheasioiden ylläpitämisestä poliittisen keskustelun ytimessä.

– Suomessa moni väestötrendi on mennyt huonompaan suuntaan. Viime vuonna nähtiin pitkästä aikaa myös myönteistä trendiä ja samalla väestöpoliittinen liikumavara on laajentunut. Olen iloinen että keskusta ensimmäisenä puolueena lähti tukemaan ja viemään näitä asioita eteenpäin, professori totesi.

Rotkirch ja Saarikko pohtivat myös ratkaisuja perheiden moninaisiin ongelmiin.

Molempien mielestä perheistä käytävää keskustelua nykyään aristellaan ja jopa poliitikotkin sitä jollain lailla jännittävät. Tapa puhua vaikuttaa Rotkirchin havaintojen mukaan myös asenneilmapiiriin.

– Nyt tarvitaan rehellistä ja avointa kokemusten vaihtoa. Missä kunnissa syntyy esimerkiksi paljon kolmansia lapsia tai minkälaisilla asuinalueilla naapurusto ruokkii hyvään lapsimyönteiseen kierteeseen, tutkimusprofessori rohkaisee.

Ministeri Saarikko korostaa perhetyössä erityisesti matalan kynnyksen kotiavun merkitystä.

– Olisi tärkeätä, ettei apua tarvitsevien perheiden tarvitsisi tempoa monia eri ovia. Koti, koulu, terveydenhuolto ja sosiaalitoimi pitää saada paremmin pelaamaan yhteen niin, että ammattilaiset katsovat samaa perhettä samasta suunnasta.