Annika Saarikko HS:lle: Tämä on ainut erityisjärjestely, mitä olen lasten takia pyytänyt

Politiikka

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko kiittelee julkista neuvolajärjestelmää Helsigin Sanomien haastattelussa.

– Ei minulle tulisi mieleenkään käydä missään muualla, vaikka nykyään kuulemma on yksityisiäkin neuvoloita.

Kun Saarikko tuli toista kertaa raskaaksi, hän kertoo sopineensa neuvolan kanssa, että tulisi ensimmäiselle käynnille jo ennen neuvolan aukeamisaikaa.

Näin Saarikko halusi välttää ennenaikaiset juorut.

– Se on ollut ainoa erityisjärjestely, mitä olen lasten takia koskaan pyytänyt. En ollut tuolloin vielä kertonut julkisesti odottavani vauvaa.

HS haastatteli Saarikkoa, opetusministeri Li Anderssonia (vas.) ja kansanedustaja Antti Häkkästä (kok.) huippupoliitikon työn ja lapsiperhearjen yhdistämisestä.

Vasemmistoliittoa johtava Andersson palasi töihin viime kesänä, kun hänen vauvansa oli seitsemän kuukauden ikäinen.

Sen jälkeen hänen avopuolisonsa Juha Pursiainen on ollut lapsen kanssa kotona.

Kokoomuksen varapuheenjohtajana toimiva Häkkänen toimi oikeusministerinä, kun hänen tyttärensä syntyi.

Saarikolla on 7- ja 2-vuotiaat pojat, Aarni ja Kaarlo.

Ministeri kulkee Espoon ja Varsinais-Suomessa sijaitsevan Oripään väliä, mutta on joutunut asettumaan arkipäiviksi pääkaupunkiseudulle, sillä Aarni aloitti siellä koulun.

Saarikko sanoo, että tällä hetkellä puolisolla on suurempi vastuu arjen pyörittämisestä ja esimerkiksi lasten harrastuksista.

Valtiovarainministeri kertoo, että heidän perheessään on ollut tämän vuoden ajan myös lastenhoitaja päivisin kotona hoitamassa nuorempaa poikaa.

– Hoitaja on ollut iso taloudellinen satsaus. Tiedostan, että olen etuoikeutettu, kun meillä on ollut mahdollisuus palkata hoitaja ja meillä on hoitoapua myös isovanhemmista.

Arkisista asioista Saarikon tehtäviin kuuluu muun muassa kurahousujen ostaminen.

– Vaateostokset ovat nimenomaan minun vastuullani, samoin kuin vaikkapa lasten kavereiden synttärilahjat. Tai sitten annan miehelle ohjeet, että mene Polarn O. Pyretiin ja osta kolme paria jarrusukkia.