Aittakumpu: Äitien eläkekuoppa vaatii korjausta

Eläke

Pienten lasten hoitovuosista naisille aiheutuvan eläkevajeen korjaaminen on kiireellistä, keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu näkee.

– Lasten hoitoon käytetty aika on arvokasta työtä sekä inhimillisesti että kansantalouden kannalta. Lasten hoitovuosien ei pitäisi näkyä notkahduksena eläkkeessä. Tämä epäoikeudenmukaisuus tulee korjata, hän sanoo tiedotteessa.

Äitien eläkekuopan paikkaus sekä muut perheystävällisyyttä parantavat toimet ovat Aittakummun mukaan välttämättömiä myös siksi, että juuri alhainen syntyvyys aiheuttaa eläkejärjestelmämme suurimman uhkan.

Keskustan mukaan mahdollisuus pienten lasten vanhempien eläkehyvitykseen on selvitettävä. Aittakumpu kiirehtii selvitystä.

Aittakumpu kiittää Matti Vanhasen (2003–2007) johtamaa punamultahallitusta uudistuksesta, jonka myötä hoitovapaan ajalta on kertynyt eläkettä vuodesta 2005 lähtien.

– Punamulta osoitti toimivuutensa tuolloinkin. Eläkekertymä hoitovapaan perusteella on vielä liian pieni, ja yhtenä ratkaisuna sitä tulee korottaa.

Aittakumpu kiittelee myös tällä ja edellisellä hallituskaudella tehtyjä takuueläkkeen nostoja sekä tällä kaudella toteutettua kansaneläkkeen korotusta.

– Nämä kohdistuvat kaikkein pienituloisimpiin eläkeläisiin, myös monille äideille, jotka ovat tehneet arvokkaan työn uusien sukupolvien hoivaajina ja kasvattajina, mutta joille ei ole kertynyt merkittävästi työeläkettä.