Opiskelijoiden tarvitsema tuki kuntoon nyt!

Puheenvuoro

Pandemia, Euroopassa käytävä sota, valtakunnallisesti valtavat työtaistelutoimet ja tuleva talouden heikkeneminen. Näiden asioiden keskellä valtavan suuri joukko ihmisiä on viettänyt viimeiset kaksi vuotta, ja tulee viettämään jatkossakin. 

Tästä joukosta iso osa on korkeakouluopiskelijoita, joille aika on tuntunut usein siltä, että heidät on unohdettu – eivätkä he ole aina olleet asian suhteen aivan väärässä.

Ne ihmiset, joiden pitäisi viettää parhaita nuoruusvuosiaan on suljettu yksiöihin, murehtivat Euroopan tulevaisuudesta, pelkäävät tulevien työpaikkojensa ja valmistumisensa puolesta, sekä ovat syystä huolissaan toimeentulostaan elinkustannusten noustessa.

Surullisen paljon on kuultu myös tragedioista, jotka opiskelijayhteisöjä ovat viime aikoina kohdanneet.   

Nyt jos koskaan on aika toimia.

Mitä hyödymme siitä, jos säästöjä tehdään tulevaisuuden työntekijöiden hyvinvoinnin ja kouluttautumisen kustannuksella?

Opiskelijat tarvitsevat enemmän tukea kuin koskaan, mutta tukipalveluiden tarjoaminen käy korkeakouluille jatkuvasti haastavammaksi pienenevien resurssien vuoksi, jotka eivät kannusta näihin asioihin panostamiseen. 

Valtion, YTHS:n, korkeakoulujen, järjestöjen ja opiskelijayhteisöjen on tehtävä asian eteen yhteistyötä, jotta tilanne saadaan ratkaistua.

On tarjottava riittävät resurssit, ja hyödynnettävä ne parhaalla mahdollisella tavalla.

Jokaisella opiskelijalla pitäisi olla opiskelupaikasta ja -kaupungista huolimatta tasa-arvoiset mahdollisuudet tuen ja ohjauksen palveluihin.

Nämä ovat edellytys sille, ettei opiskelijoiden hyvinvointi kärsisi enempää, ja opiskelut sujuisivat joustavasti – ja ennen kaikkea siksi, että suomalaisista korkeakouluista valmistuisi edelleen kriiseistä huolimatta työkykyisiä ihmisiä. 

Olivia Löytänen Kirjoittaja on keskustaopiskelijoiden 1. varapuheenjohtaja.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen