Vahvat asemat antavat keskustalle nousun mahdollisuuden

Pääkirjoitus

Tasavallan politiikan järjestäytyminen vaalien jälkeen huipentui perjantaina eduskunnan puhemiehistön vaaleihin ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmien johdon valintoihin.

Keskustan Matti Vanhanen valittiin puhemieheksi toiseksi suurimman hallituspuolueen edustajana, kuten tapana on ollut 1980-luvun jälkeen. Entinen pitkäaikainen pääministeri ja seitsemättä kauttaan eduskunnassa aloitteleva Vanhanen on tehtävään erittäin pätevä ja sopiva.

Oppositioon jääneet kokoomus ja perussuomalaiset protestoivat Vanhasen valintaa sillä perusteella, että keskustan ryhmä on vasta neljänneksi suurin eduskunnassa. Nyt kolmanneksi suurin kokoomuksen ryhmä jäi ilman edustusta puhemiehistössä.

Opposition protesti näkyi vaalissa siten, että uurnaan jätettiin 39 tyhjää äänestyslippua.

Kokoomuksen kritiikiltä vie pohjaa se, että heti eduskuntavaalien jälkeen puheenjohtaja Petteri Orpo piti lähtökohtana vanhaa ja vakiintunutta käytäntöä. Silloin yleinen olettamus oli, että kokoomukselle lankeaisi toiseksi suurimman hallituspuolueen rooli ja sen myötä puhemiehen paikka.

Kun paikka lankesikin nyt keskustalle, se on Orpon mielestä härski temppu.

Vanhasen valintaa voi perustella parlamentaarisin perustein. Jos puhemiehistön paikat olisi tällä kertaa jyvitetty kolmelle suurimmalle ryhmälle, puhemiehistöön olisi tullut kaksi opposition ja vain yksi hallituspuolueen edustaja.

Hallituksen ja eduskunnan yhteistyö sujuu paremmin, kun puhemiehistön enemmistö kuuluu hallitusrintamaan ja ykköspuhemiehen nuijaa heiluttaa hallituspuolueen edustaja.

Antti Kurvinen tunnetaan sanavalmiina poliitikkona. Nyt hän pääsee näyttämään kykynsä eduskunnan suuren salin väittelyissä opposition kovanaamoja vastaan.

Perjantain toiseksi tärkein vaali käytiin keskustan eduskuntaryhmässä, jonka piti valita itselleen uusi puheenjohtaja puolustusministeriksi valitun Antti Kaikkosen tilalle.

Vaalissa oli kaksi ehdokasta, Vaasan vaalipiirin toisen kauden kansanedustaja Antti Kurvinen (32) ja Lapin vaalipiirin kolmannen kauden edustaja Markus Lohi (46). Molemmat ovat koulutukseltaan juristeja.

Kurvinen voitti vaalin äänin 20–10. Selvä voitto kertoo vahvasta luottamuksesta.

Valinta kertoo myös ryhmän henkisestä sopeutumisesta uuteen rooliin hallituksen kakkospuolueena. Kahdesta hyvästä vaihtoehdosta ryhmä valitsi nuoremman ja räväkämmän.

Antti Kurvinen tunnetaan sanavalmiina poliitikkona. Nyt hän pääsee näyttämään kykynsä eduskunnan suuren salin väittelyissä opposition kovanaamoja vastaan.

Eduskuntavaalien murskatappion jälkeen keskusta on saanut monien mielestä jopa kadehdittavan vahvat asemat politiikassa: valtiovarainministerin salkun ja neljä muuta vahvaa salkkua hallituksessa ja vielä eduskunnan puhemiehen paikan.

Vahvat asemat eivät kuitenkaan takaa äänestäjien luottamuksen palaamista. Se edellyttää, että asemia osataan myös käyttää tavalla, joka vahvistaa puolueen kannatusta.