Turvekin lämmittää politiikan lämpötilaa ennen hallituksen puoliväliriihtä

Pääkirjoitus

Poliittinen lämpötila tuntuu kohoavan päivä päivältä hallituksen puoliväliriihen lähestyessä. Maanantaina riihtä lämmitettiin jo oikeallakin polttoaineella, turpeella.

Hallitusohjelman mukaan tavoitteena on puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä. Kirjaus on sopusoinnussa energiapolitiikan pitkän linjan kanssa. Jo Vanhasen hallitukset kirjasivat tavoitteeksi turpeen energiakäytön vähentämisen samaa tahtia kuin kivihiilen poltosta luovutaan.

Sipilän hallitus ajoi viime vaalikaudella läpi lain, jonka mukaan kivihiilen poltto loppuu Suomessa vuoteen 2029 mennessä. Tämän päätöksen rinnalle sopii turpeen käytön puolitus. Tuottaahan kummankin poltto tuottaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä.

Hallitusohjelman tavoitteen saavuttamiseksi hallitus on kiristänyt energiaturpeen verotusta. Kun päästöoikeuksien hinta on samaan aikaan alkanut nousta, turpeen käyttö on vähentynyt paljon nopeammin kuin hallitusohjelmassa asetettiin tavoitteeksi. Nyt povataan jopa 70 prosentin vähennystä jo vuoteen 2025 mennessä.

Voidaan puhua jopa turpeen hallitsemattomasta alasajosta, mikä johtaa samalla kielteisiin sivuvaikutuksiin. Lämpökattiloihin alkaa mennä turpeen sijasta puuta, jolle olisi parempaakin käyttöä.

Turveyrittäjät ovat ajautuneet ahdinkoon. Kalliit koneet ovat muuttumassa romuraudaksi, ja konkurssiuhka kolkuttelee monien yrittäjien ovilla.

Turveyrittäjät odottavat oikeutetusti nopeita toimia hallitukselta ahdinkonsa lieventämiseksi. Keskustalla ei ole varaa epäonnistua asian hoidossa.

Hallitus onkin havahtunut energiaturpeen hallitsemattomaan alasajoon. Työ- ja elinkeinoministeriö asetti jo vuosi sitten työryhmän pohtimaan turpeen käyttöä polton sijasta korkeamman jalostusasteen tuotteisiin.

Ex-kansanedustaja Timo Korhosen johtama työryhmä jätti mietintönsä maaliskuun lopussa, ja siihen sisältyi useita ehdotuksia turveyrittäjien ahdingon helpottamiseksi.

Yhden ehdotuksen mukaan turpeen hallitsematonta alasajoa voitaisiin hidastaa keventämällä pienten lämpölaitosten turpeen verotusta. Veroa alkaisi mennä vasta yli 10 000 megawattitunnin tuotannon jälkeen. Raja on tällä hetkellä 5 000 megawattitunnissa.

Vihreiden puheenjohtaja sisäministeri Maria Ohisalo torjui Maaseudun Tulevaisuudessa työryhmän veroehdotuksen. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen vastasi saman tien kipakalla kommentilla. Hän vaati Korhosen ryhmän esityksille kunnon käsittelyä hallituksessa.

Vanhanen muistutti, että missään ei ole sovittu turpeen käytön lopettamisesta kokonaan. Kasvu- ja kuiviketurvetta tarvitsevat niin kasvihuoneyrittäjät kuin eläintilat. Turvetta tarvitsevat vielä monet kunnalliset lämpölaitoksetkin, ja sillä on merkitystä myös huoltovarmuuden kannalta.

”On välttämätöntä, että turvetuottajia nyt autetaan. Tämä on koetinkivi, onko puheilla reilusta siirtymästä katetta ja siksi sillä on laajempikin periaatteellinen merkitys”, Vanhanen huomautti Maaseudun Tulevaisuudelle.

Turveyrittäjät odottavat oikeutetusti nopeita toimia hallitukselta ahdinkonsa lieventämiseksi. Keskustalla ei ole varaa epäonnistua asian hoidossa. Vihreidenkin kannattaisi tyytyä turpeen polton vähentämisessä hallitusohjelmassa sovittuun aikatauluun.