Suomalaiset tunsivat jo olonsa turvalliseksi, mutta tunne olikin aivan väärä

Suomalaiset herätettiin kuin Ruususen unesta maanantaina, kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja viranomaiset latelivat madonlukuja koronaviruksen uutta hyökkäystä vastaan.

Koronapainajainen ei olekaan ohi – eikä edes melkein ohi.

Se ymmärrettiin viimeistään silloin, kun uutiset kertoivat yhden lennon Pohjois-Makedonian Skopjesta Suomen Turkuun tuoneen mukanaan 24 sellaista matkustajaa, joilla oli koronavirus tuomisinaan.

Ratkaisut ovat aiempaan tapaan nopeita ja kovia.

Testauspakko otetaan käyttöön, riskimaista Suomeen saapuvat asetetaan pakkokaranteeniin, riskimaista saapuvat lennot yritetään estää kokonaan, ja hallitukselta pyydetään suositusta, ettei ulkomaille matkustettaisi lainkaan.

Kovista otteista kertoo viranomaisen muistutus, jonka mukaan karanteenin rikkomisesta voidaan antaa jopa vankeusrangaistus. Pakkokaranteeni voi tarkoittaa joillekin kahden viikon oleskelua hotellissa omalla kustannuksella.

Paneehan sellainen pohtimaan, kannattaako matkustaa.

Luettelo kertookin, että Suomi käy nyt puolustukseen. Paha asuu ulkomailla, ja sen tuloa yritetään estää.

Tämä oli maanantain perussanoma. Ratkaisujen teossa oli tosin oikaistu eikä koko hallitus pysynyt vauhdissa mukana, mutta sen verran hankalalta tilanne alkoi näyttää, että viivytyksiä ei kaivattu. Tartuntatautilain pohjaltakin saattoi toimia.

JOKU sanoo, että tietysti näin kävi, kun rajoituksia ja suosituksia purettiin aivan liian aikaisin.

Jälkiviisaus on turhaa. Tartunta- ja kuolleisuusluvut covid-19 -tautiin ovat Suomessa edelleen hyvin alhaisia. Sairaalahoidossa oli eilen viisi ja tehohoidossa vain yksi sairastunut.

Silti tartuntakehitykseen oli hyvä tarttua juuri nyt, etenkin, kun näyttää selvältä, että jäljet johtavat ulkomaanmatkailuun.

Ajatus kulkee näin: Kotimaassa tilanne on hyvä, jos vain tartuntoja ei tuoda tänne rajojen yli. Ei siis tuoda. Estetään yrityksetkin.

SUOMEN ratkaisut ovat edelleen ikäviä länsinaapurille. Mutta vaikka Ruotsi on saanut covid-19 -taudin kuolleisuusluvut alas, uusia tartuntoja raportoitiin viime perjantaista maanantaihin 649.

Se on paljon.

Raja tuskin aukeaa. Sen sijaan käy päin vastoin. Ruotsista tulevat Suomen kansalaisetkin voidaan määrätä nyt pakolliseen karanteeniin.

Myös Tampereella pidettäväksi aiotulle Suomi-Ruotsi -yleisurheilumaaottelulle tulisi nyt näyttää lopullisesti punaista valoa. Ruotsi on yhä riskimaa.

Ajatus kulkee näin: Kotimaassa tilanne on hyvä, jos vain tartuntoja ei tuoda tänne rajojen yli. Ei siis tuoda. Estetään yrityksetkin.

TOIVOA sopii, että viruksen tulo ulkomailta saadaan pidetyksi kurissa matkailua rajoittamalla ja matkailijoita testaamalla ja valvomalla. Silloin vältytään uusilta kotimaisilta kiristystoimilta.

Tämä olisi tärkeää myös talouden pyörien pyörimiseksi. Parasta elvytystä kun on, että suomalaiset kuluttaisivat taas ja kuluttaisivat kotimaassa.

Tästä on saatu jo hyviä merkkejäkin. Kun suomalaiset eivät päässeetkään viemään lomarahojaan Espanjaan ja muihin etelän maihin, ovat rautakauppojen, sisustusliikkeiden, puutarhamyymälöiden ja kotimaan matkakohteiden ovet käyneet.

On laiteltu kotia, pihamaata, parveketta, kesämökkiä ja – matkailtu Suomessa. Hyvä, sillä harva on nähnyt isänmaamme kasvoja laidasta laitaan.

KOTIMAINEN murheenkryyni on edelleen pääkaupunkiseutu. Tartuntaluvut ovat taas nousseet ja jopa niin, että Uusimaa on muulle Suomelle kuin riskimaa. Testauskin on ruuhkautunut.

Palveluvaltaisen pääkaupunkiseudun kuntien kannalta kehitys on huono.

Vaikka alueellisia rajoituksia ja suosituksia ei asetettaisikaan, ihmisten kulutuskäyttäytyminen voi muuttua taas varovaisemmaksi. Siksi kuntienkin kannattaa tehdä tartuntojen rajoittamiseksi kaikki, mikä tehtävissä on.

Lääke on se, mitä koko ajan on toitotettu: kansalaisten oma käytös pienissä asioissa. Käsien pesu, turvavälit, yleinen hyvä hygienia, väkijoukkojen välttely. Maskien käyttökään ei ole ainakaan haitaksi.