Rinne menetti keskustan luottamuksen

Pääkirjoitus

Suomi ajautui hallituskriisiin maanantaina. Keskusta ilmoitti menettäneensä luottamuksen pääministeri Antti Rinteeseen (sd.), mikä tarkoittaa käytännössä vaatimusta pääministerin vaihtamisesta.

Luottamuksen menetyksen taustalla on paitsi Rinteen yleinen toimintatapa myös hänen ristiriitaiset lausuntonsa posti-jupakassa.

Rinteen asema alkoi horjua perjantaina, kun postin hallitus torjui pääministerin väitteet omistajan, käytännössä pääministerin tahdon sivuuttamisesta postin pakettilajittelijoiden sopimuskiistassa.

Myös omistajaohjauksesta vastaavat virkamiehet katsoivat, että postin johto on informoinut asianmukaisella tavalla omistajaohjauksesta vastannutta ministeri Sirpa Paateroa ja hänen esikuntaansa.

Rinne yritti päästä pälkähästä perjantaina vierittämällä syyn huonosta tiedonkulusta Paaterolle, joka ymmärsi erota Rinteen kanssa käymässään puhelinkeskustelussa.

Rinteen asema alkoi käydä kestämättömäksi viikonvaihteen aikana. Hänen versionsa tapahtumien kulusta voitiin asettaa kyseenalaiseksi.

Ainakin ministeri Paatero oli tietoinen postiun pakettilajittelijoiden siirrosta halvemman työehtosopimuksen piiriin postin toiminnan uudelleenjärjestelyissä. Rinteen aiemmat pohdinnat työntekijöiden kertakorvauksista tuntuvat nekin erikoisilta siitä näkökulmasta, että hän väittää nyt vastustaneensa siirtoa.

Keskusta haluaa jatkaa hallitusohjelman toteuttamista nykyisellä kokoonpanolla, mutta puolueella on henkilöön liittyvää epäluottamusta.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat käsittelivät postin tilannetta myöhään sunnuntai-iltana. Heti maanantaiaamuna puheenjohtaja Katri Kulmuni kutsui keskustan puoluehallituksen koolle.

Ennen puoluehallituksen kokousta keskustan eduskuntaryhmä pohti tilannetta. Kulmunin viesti kokouksen jälkeen oli selvä. Keskusta haluaa jatkaa hallitusohjelman toteuttamista nykyisellä kokoon panolla, mutta puolueella on henkilöön liittyvää epäluottamusta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen säesti toteamalla, että Rinteen antamat selvitykset eivät tyydytä ryhmää.

Illalla kokoontunut keskustan puoluehallitus antoi tukensa Kulmunin linjauksille.

Monet ovat verranneet tilannetta vuoden 2003 kriisiin, jossa pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan hallituskumppani SDP:n luottamuksen menettämisen vuoksi.

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki antoi eduskunnalle 18.6.2003 pääministerin ilmoituksen Irak-keskustelun taustoista. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman totesi lähes samoin sanoin kuin Antti Kurvinen nyt, että pääministerin selvitys ei tyydyttänyt.

Faktojen osalta Rinne on jopa heikommilla kuin Jäätteenmäki 2003.

Jäätteenmäkeä syytettiin valehtelijaksi, kun hän kertoi eduskunnalle, ettei ollut pyytänyt tasavallan presidentin avustajalta Martti Manniselta kohuttuja Irak- asiakirjoja. Jäätteenmäen mukaan ne tulivat pyytämättä ja yllätyksenä. Tätä ei eduskunnassa uskottu. Eduskunnan pöytäkirjaan jäi välihuuto ”valehtelija”.

Sittemmin ilmeni, että Manninen oli syöttänyt Jäätteenmäen faksiin yli tuhat sivua erilaisia asiakirjoja. Jäätteenmäki ei ollut pyytänyt niitä papereita, joista kohu nousi.

Rinteen väitteet sekä eduskunnassa että sen ulkopuolella ovat Posti-jupakassa paljon jyrkemmin ristiriidassa muiden tahojen esittämien tietojen kanssa kuin Jäätteenmäen puhe eduskunnassa 18.6.2003.

Keskustan nuoret johtajat tekivät maanantaina kovia ratkaisuja. Niillä oli kuitenkin puolue-elinten selvä tuki, joten kyse ei ole kenenkään yksittäisen henkilön profiilinkorotuksesta.