Postin lakolla voi olla kauaskantoiset seuraukset

Pääkirjoitus

Postin lakko on alkanut varsin katkerissa tunnelmissa, mikä ennakoi myös työtaistelun pitkittymistä. Jos sopua ei pian löydy, lakko saattaa vaarantaa joulupostin perillemenon.

Kaikissa työtaisteluissa kamppaillaan myös suuren yleisön suosiosta. Tässä taistelussa työntekijäpuoli on selvästi niskan päällä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) on saanut läpi perusväitteensä, jonka mukaan työnantajan vaatimukset työehtosopimuksen vaihtamisesta johtaisivat kymmenien prosenttien palkanalennukseen jo ennestään matalapalkkaisella alalla.

Työnantaja on perustellut vaatimustaan sillä, että sen kilpailijat voivat teettää töitä edullisemmilla työehdoilla, joista Medialiitto ja Teollisuusliitto ovat sopineet. Siksi myös postin tulisi saada soveltaa samoja ehtoja.

Työnantajan perustelut eivät ole oikein vakuuttaneet suurta yleisöä, koska tuoreessa muistissa on pääjohtaja Heikki Malisen eroon johtanut kohu hänen suurista palkkioistaan. Posti on lisäksi tehnyt hyvää tulosta viime vuosina.

Työnantaja on kompuroinut muutenkin lakon alkumetreillä.

Liedon lajittelukeskuksen aitaan leikattiin uusi aukko lakon alkamista edeltävänä yönä. Työntekijät epäilivät, että tavoitteena oli helpottaa vuokratyövoiman eli työntekijöiden mielestä rikkureiden pääsyä lajittelukeskukseen lakkovahtien ohi.

Työnantajien perusteista paremmin on mennyt perille tieto alan muutospaineista kirjepostin jatkuvan vähenemisen vuoksi. Tätä ei kukaan ole kiistänyt.

Kaikissa työtaisteluissa kamppaillaan myös suuren yleisön suosiosta. Tässä taistelussa työntekijäpuoli on selvästi niskan päällä.

Riidassa on toisaalta kyse myös ay-liikkeen sisäisistä jännitteistä. Sekä PAU että Teollisuusliitto ovat SAK:n jäsenjärjestöjä. Teollisuusliitossa ei ole varmaankaan hyvällä kuunneltu PAU:n valituksia, että se olisi sopinut jakelutyötä tekeville jäsenilleen surkean työehtosopimuksen.

Lakon on määrä kestää kaksi viikkoa. PAU ilmoitti maanantaina uudesta kahden viikon lakosta, jos sopua ei synny. Yhteensä neljän viikon lakko vaarantaisi jo joulupostinkin perillemenon.

Pitkittyvällä lakolla voisi olla laajempiakin seurausvaikutuksia. Jo nyt monet yritykset harkitsevat siirtymistä muiden palveluntuottajien asiakkaiksi, jos postiin ei voi luottaa arvokkaiden kuljetusten perilleviejänä.

Kaikkien etu on, että riitaan löydettäisiin sopu mahdollisimman nopeasti. Tuoreella valtakunnansovittelijalla Vuokko Piekkalalla on nyt näytön paikka. Tosin hänkään en voi sopua saada aikaan, jos osapuolilla ei ole sovinnonhalua.