Politiikka on raaka laji, ja Katri Kulmuni näytti, että hän ei halua jäädä median riepoteltavaksi

Pääkirjoitus

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni ymmärsi sen, mitä odotettavissa oli ja erosi ministerin paikaltaan, vaikka median ajojahti oli vasta alkanut.

Kulmunin eroilmoitus oli nopea ja ryhdikäs, ilman anovia selityksiä. Se yllätti nekin, jotka erolla jo spekuloivat. Ja jos joku odotti näkevänsä kyyneliä, erehtyi.

Voi tosin olla, että Kulmunilla ei olisi ennen pitkää ollutkaan muuta vaihtoehtoa. Eroilmoitus oli varmaankin väistämätön. Silti Kulmuni joutui suurennuslasin alle epäoikeudenmukaisesti ja kohtuuttomalla tavalla.

Mutta esiintymiskoulutukseen käytetyt noin 50 000 euroa olivat alkaneet elää jo omaa elämäänsä.

Sillä ei ollut enää merkitystä, että Kulmuni ei itse ollut tilannut koulutustaan, että hän ei tiennyt koulutuksensa hintaa, tai että hän asian tultua julkisuuteen ilmoitti maksavansa koulutuksensa itse.

Keskustalle Katri Kulmunin ratkaisu antaa uutta pohdittavaa.

Voiko tapauksessa nähdä nuoreen ja lahjakkaaseen naispoliitikkoon kohdistunutta kateutta, sitä samaa, mitä jotkut tuntevat hallituksen puheenjohtajaviisikkoa kohtaan? Ja oliko Kulmuni liian monelle väärän puolueen edustaja ja vielä kaukaa susirajan takaa?

Syitä jokainen voi pohtia mielessään.

Tilanteessa oli myös absurdi puolensa, jonka eräs twitterin käyttäjä huomasi:

”Suomen kuuluisin kriisiviestijä saatteli valtiovarainministerin kriisiin. Todella onnetonta Kulmunin kannalta, koska eivät ministerit itse näistä koulutuksista neuvottele ja sovi.”

Keskustalle Kulmunin ratkaisu antaa uutta pohdittavaa.

Ensin on valittava uusi valtiovarainministeri. Jos valtiovarainministeri tulee hallitusryhmästä, on myös hänen tyhjäksi jättämänsä paikka täytettävä.

Oma lukunsa on syksyn puoluekokous. Se piti alun perin pidettämän tulevassa viikonvaihteessa Vantaalla. Virusepidemian takia kokous pidetään syyskuussa Oulussa.

Kokouksessa valitaan keskustan puheenjohtaja uudeksi puoluekokouskaudeksi.

Kun Kulmuni ilmoitti ministerierostaan, hän ilmoitti jatkavansa keskustan puheenjohtajana. Pesti on kuitenkin katkolla Oulussa.

Jos Kulmuni on halukas jatkamaan, hän saa vastaansa väitteen, jonka mukaan puheenjohtajan paikka on hallituksessa, jos puolue hallitukseen osallistuu.

Mutta ehkäpä Kulmuni ilmoittaa myös puoluekokousajatuksistaan pikapuoliin.