Kulmuni tarvitsee koko kentän tuen – keskustan uusi nousu vaatii uudet eväät

Pääkirjoitus

Keskusta on perinteisesti tehnyt ennakkoluulottomia ja rohkeita puheenjohtajavalintoja. Tämä linja piti myös Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Puolueen puheenjohtajaksi Juha Sipilän jälkeen valittu Katri Kulmuni edustaa uutta nuorta sukupolvea. Keskusta ei luota ensimmäistä kertaa nuoreen johtajaan. Myös Paavo Väyrynen ja Esko Aho valittiin aikoinaan puheenjohtajaksi suunnilleen saman ikäisenä kuin Kulmuni.

Ukkopuolueeksi moitittu keskusta saa Kulmunista jo 2000-luvun kolmannen naispuheenjohtajan. Suurten puolueiden joukossa tämä on poikkeuksellista. Esimerkiksi kokoomuksella ei ole koskaan ollut naispuheenjohtajaa, ja SDP:lläkin vain kerran.

Kulmunin valinnan myötä puheet keskustasta vanhojen herrojen puolueena on syytä lopettaa kokonaan.

Uuden puheenjohtajan tärkein tehtävä on palauttaa keskustan itseluottamus ja kannatus takaisin entiselle tasolle. Tämä toive nousi esille niin puheenjohtajaehdokkaiden kuin puoluekokousedustajien puheenvuoroissa.

Jotta tavoite toteutuisi toivotulla tavalla, keskustaväen on tuettava uutta puheenjohtajaa kaikin voimin. Katri Kulmunille tiukan puheenjohtajakilvan hävinnyt Antti Kaikkonen korostikin omassa kiitospuheessaan, että ”täältä lähdetään yhtenä joukkueena”.

Kaikkonen lupasi itse antaa täyden tuen uudelle puheenjohtajalle. Puheenjohtajataiston hävinneen osapuolen reilu tuenosoitus on tärkeä viesti omalle kannattajajoukolle.

Keskustalla ei ole vara ryhtyä riitelemään keskenään. Se on päivänselvää. Puolueen uusi nousu onnistuu vain, jos se näyttäytyy ulospäin yhtenäisenä toimijana.

Uuden puheenjohtajan tärkein tehtävä on palauttaa keskustan itseluottamus ja kannatus takaisin entiselle tasolle.

Keskusta on tuomittu useampaan otteeseen auringonlaskun puolueeksi. Tätä mantraa ovat toistaneet kilpailevien puolueiden edustajat joka ikinen kerta, kun keskusta on ollut kanveesissa.

Puolue on jälleen kerran vaativassa paikassa. Uuden puheenjohtajan Katri Kulmunin johdolla keskustalla on kaikki mahdollisuudet ottaa uusi suunta ja osoittaa kilpakumppanien ikävät ennustukset vääriksi. 

Keskustan nostaminen gallupalhosta takaisin suureksi puolueeksi ei tapahdu hetkessä. Se vaatii määrätietoista ja sitkeää työtä puolueväeltä kaikilla tasoilla.

Puheenjohtaja Kulmunin tavoite on nostaa keskustan Suomen suurimmaksi puolueeksi vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Tavoite on äärimmäisen kova, mutta ei mahdoton. Ilman uutta tarinaa, intoa ja sisäistä paloa se ei onnistu.

Keskustan uuden nousun rakentaminen käynnistyi Kouvolassa.