Tuore tutkimus väläyttää uutta hoitoa miesten ennenaikaiseen siemensyöksyyn
Kahdesta viiteen prosenttia miehistä kärsii ennenaikaisesta siemensyöksystä, mutta tuore väitöstutkimus väläyttää uusia mahdollisia keinoja sen hoitamiseen.
Jyrki Lehtimäen farmakologian väitöskirja tarkistetaan Turun yliopistossa 26. huhtikuuta 2024.
Lehtimäen väitöskirjan tutkimustulokset viittaavat siihen, että siemensyöksyä voidaan hidastaa vaikuttamalla tahdosta riippumattoman sympaattisen hermoston aktiivisuuteen.
Siemensyöksy eli ejakulaatio on hermostossa tapahtuva, tarkasti ohjattu fysiologinen prosessi, joka johtaa siemennesteen purkautumiseen seksuaalisen huipentuman aikana.
Ennenaikaista siemensyöksyä esiintyy kaikissa ikäryhmissä.
– Häiriön on todettu aiheuttavan ahdistusta, pelkoa, masennusta ja seksin välttelyä. Siitä on merkittävää haittaa seksielämälle ja parisuhteille. Kun kyse on näin mittavasta ongelmasta, on hämmästyttävää, että markkinoilla on tällä hetkellä vain kaksi ennenaikaisen siemensyöksyn hoitoon rekisteröityä lääkettä, Lehtimäki sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.
Ennenaikaiseen siemensyöksyyn vaikuttavat tiedotteen mukaan psykologiset, parisuhteeseen liittyvät, kulttuuriset ja biologiset tekijät, mutta viime vuosina kertyneissä tutkimustiedoissa on huomattu, että siihen vaikuttavat myös tahdosta riippumattoman sympaattisen hermoston aktivoituminen tai yliaktiivisuus.
Aktiivisuustasoa voidaan alentaa kyseisiä reseptoreja aktivoivilla yhdisteillä. Näitä yhdisteitä käytetään laajalti esimerkiksi tehohoitorauhoitteena sekä eläinten eroahdistuksen ja pelkotilojen hoitoon.
– Havaintomme viittaavat siihen, että keskushermostossa vaikuttavat α2-adrenoreseptorien agonistit voivat hidastaa siemensyöksyä vaikuttamatta muuhun seksuaaliseen käyttäytymiseen, Lehtimäki kertoo.
Hänen mukaansa tutkimuksissa havaitut vaikutukset suoraan miehiin voidaan kuitenkin määrittää tarkemmin vain kliinisten tutkimusten avulla.